ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Νότα Κυμοθόη "Είδωλον και Εικών" Πολιτισμός


Νότα Κυμοθόη "Είδωλον και Εικών" Πολιτισμός
(Δημοσίευση στο fecbook 5 Απριλίου 2019)
Η λέξη "είδωλον" = ομοίωμα θεού, μορφή, εικόνα, έννοια, ιδέα, προέρχεται από το "είδος", προερχόμενο από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "είδω"=βλέπω, γνωρίζω. Το ρήμα αντικαταστάθηκε από το ρήμα "οράω-ορώ" με δύο σημασίες. Τη σημασία βλέπω και γνωρίζω. Περιέχει την έννοια της γνώσης ως είδος, δηλαδή αυτό όπου φαίνεται, αυτό που έχει μορφή, αυτό που έχει σχήμα. Από εδώ προέρχεται και η έννοια "ειδωλολατρεία". Η λατρεία ενός ειδώλου.
Η λέξη "εικών" ή εικόνα, προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα "είκω"=ομοιάζω και η "εικόνα"=ομοίωμα, ομοιότητα, φάντασμα, παρομοίωση. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ομηρικό ρήμα έοικα, από την αρχαία ιωνική διάλεκτο των αρχαίων Ελλήνων.
(λεξικό αρχαίας ελληνικής γλώσσας Ιωάννη Σταματάκου)
Το 2019 μ.Χ. στην ανατολή αναπαριστούν μορφές θεού με εικόνες και στη δύση με αγάλματα. Η παράσταση θεού σε εικόνες προέρχεται από τα "φαγιούμ" της αρχαίας Αιγύπτου, που εικόνιζαν πρόσωπα νεκρών( η νεκρολογία συμπεριλαμβάνεται μέσα στο χριστιανισμό). Στη δύση, όπου η αρχαία ελληνική θρησκεία του 12θεου αποτελούσε παραστάσεις λατρείας με αγάλματα, επικρατεί η παράσταση με αγάλματα και στο χριστιανισμό κι όχι εικόνων (τύπου φαγιούμ).
Είναι δυνατόν στις ημέρες μας οι "αμόρφωτοι" ιερείς να κατηγορούν δημοσίως ως "αιρετικούς" τους χριστιανούς της δύσης, επειδή λατρεύουν το Θεό με τη μορφή αγαλμάτων;
Επειδή είμαστε Ευρωπαίοι κι επειδή οι χριστιανοί λατρεύουν τον ίδιο Θεό, είτε παρίσταται σε άγαλμα είτε σε εικόνα, ας υπάρξει ο ελάχιστος "σεβασμός" στο Θεό, από κάποιους "φανατικούς-ρατσιστές" αρχιμανδρίτες [(ο τίτλος τους προέκυψε ως προνόμιο που συμφώνησε ο Κ. Παλαιολόγος με τον Μωάμεθ κατακτητή πριν την άλωση της Πόλης, για να άρχουν στα μαντριά των ζώων που διατηρούσαν οι "μανδρίτες" στα Δεσποτάτα (προίκες τόπων οριοθετημένων που δόθηκαν στους γαμπρούς=Δεσπότες = τίτλος από την εποχή των Κομνηνών στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία ή βυζάντιο όπως το λένε βεβηλώνοντας την αρχαία πόλη)], στη χώρα Ελλάδα, γιατί οι δημόσιες θέσεις τους, προσβάλλουν την ελληνική παιδεία και την ίδια μας τη χώρα.
Ας αλλάξει επιτέλους αυτή η "σκοτεινάγρα" των απόψεων, που σκεπάζει την αλήθεια της γνώσης. Η ανάπτυξη και ο πολιτισμός ας εξαφανίσει αυτές τις θέσεις "φανατισμού και ρατσισμού", που διαχωρίζουν με μίσος τους ανθρώπους. Η γνώση είναι δύναμη και η άγνοια σκοτάδι και φανατισμός.
Photography and writer Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Είδωλον και Εικών" Κείμενα γνώσης© Nότα Κυμοθόη

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 2019© Nότα Κυμοθόη