ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Νότα Κυμοθόη" ΕΚΛΟΓΕΣ και ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ στην Ιστορική διαδρομή" Δοκίμιο


Νότα Κυμοθόη 
"Εκλογές και συμφέροντα στην ιστορική διαδρομή"
Δοκίμιο

Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν αυτή την εποχή εκλογές για τον "άρχοντα" εκείνον οπού θα ηγηθεί της τύχης των χωρών, οι οποίες είναι και οι δυο μέλη της Ε.Ε. Έχουν ακουστεί πολλά σενάρια και πολλές απειλές για την τύχη της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική της θέση και τη θέση της μέσα στην Ε. Ε.


Αλλά, πως έφτασαν όλα έως εδώ;


Με προβλημάτιζε πάντα ο ρόλος των "αρχόντων" και η άνεσή τους, όταν ο απλός λαός υπέφερε...
Στις ημέρες μας υπάρχουν ακόμα χώρες, όπου κρατιέται αυτή η παράδοση των..."αρχόντων"
σε σχήμα βασιλικό και προβληματίζομαι σχετικά με τον τρόπο οπού δεν ιδρώνει το αφτί τους
για την ανθρωπότητα...κι ερευνώ την ιστορία τους...
Αλήθεια, τι έχει αλλάξει σήμερα στην ανθρώπινη ιστορία όπου λέμε πως είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι το 2012;..


Άκουσα μια είδηση, ότι: "δεν θέλει η Ελισάβετ της Αγγλίας να επισκεφτεί την Ελλάδα, γιατί το 1922 ο πεθερός της Ανδρέας, πατέρας του Φιλίππου δικάστηκε στην Ελλάδα"...
Η Ιστορία λοιπόν!..Ας θυμηθούμε τι έπραξε η Αγγλία τότε και γιατί έφυγε ο Ανδρέας από το παλάτι των Ελλήνων...


Την 1-14 Νοεμβρίου 1922, επί βασιλείας Γεωργίου Β΄ και Πρωθυπουργού Συνταγματάρχη Στυλιανού Γονατά (1876-1986) γίνεται η δίκη των πρωταίτιων για τη Μικρασιατική καταστροφή.


Μεταξύ αυτών καταδικάζεται και ο πρίγκιπας Ανδρέας. Στις 15 Νοεμβρίου, αποφασίζεται η εκτέλεσή τους. Τότε ο πρίγκιπας Ανδρέα μαζί με την οικογένειά του εγκαταλείπουν νύχτα την Ελλάδα. Ένα από τα παιδιά του, ήταν κι ο μικρός Φίλιππος τον οποίο παντρεύτηκε αργότερα η Ελισάβετ κι έγινε βασιλιάς της Αγγλίας.


Πόσο "μίσος" αλήθεια κράτησαν στα στήθια τους για την Ελλάδα;.. Τι σχέση έχει με αυτό, όλη η στάση τους στο θέμα των ελληνικών καυτών πολιτικών ζητημάτων και στο θέμα της Κύπρου, αλλά και σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη και πολιτισμική στήριξη των Ελλήνων έως σήμερα;


Η Ελισάβετ, είναι ξαδέρφη με τον έκπτωτο βασιλιά Κων/νο και στο παλιό της  "μίσος" προστέθηκε κι αυτή η κατάσταση... Αλλά, αλήθεια, αυτό την βαραίνει ή μήπως μια ολόκληρη
καταστροφή ενός λαμπρού Πολιτισμού, την οποία καταστροφή έχει "κληρονομήσει" ο γόνος Φίλιππος, του καταδικασθέντος Ανδρέα, τον οποίο παντρεύτηκε;.. 
Ο  γιος της Κάρολος πηγαινοέρχεται στο Άγιο όρος και μήτε η οικογένεια του τέως έπαψε να πηγαινοέρχεται στην Ύδρα...το ελληνικό νησί...


Αλλά η Μικρασιατική καταστροφή και συνέχεια η καταστροφή της Κύπρου με την εισβολή του 1974 ακόμα δεν έχει κλείσει τις πληγές από τους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που είναι
σε όλο τον πλανήτη!


Ας δούμε όμως τα εγκλήματα της Αγγλίας, εις βάρος των Ελλήνων!..


Η Αγγλία είχε πάντα βλέψεις προς τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και έκανε τα πάντα για να βάλει πόδι σε νησιά και τόπους, με θεμιτά  κι αθέμιτα μέσα.


Η Ρωσία, ήταν πάντα ο μεγάλος εχθρός της Αγγλίας και της Τουρκίας. Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να εισχωρήσει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο η Αγγλία, ήταν να συμμαχήσει με την Τουρκία.

Η ευκαιρία δόθηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου και επί Πρωθυπουργού της Αγγλίας Βενιαμίν Ντισραέλι(1804-1881), που πήρε το "δάνειο" από τον Lionel Rothschild κι αγόρασε το 44% των μετοχών της κατασκευαστικής εταιρείας της Διώρυγας του Σουέζ!..
Το 1858, εισέρχεται επιτέλους ο εβραϊκής καταγωγής Lionel Rothschild στη Βουλή των Λόρδων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, αφού δάνεισε την περιουσία του στον Β. Ντισραέλι.


Το οικονομικό συμφέρον λοιπόν της Αγγλίας εξασφαλίζεται και καθώς αυτός ο πόλεμος είχε ήδη χαθεί για την Τουρκία, ζήτησαν από τον τότε σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β' (1876-1909) να επιτρέψει να πλεύσει ο Αγγλικός στόλος στα στενά της Κωνσταντινούπολης. Εκείνος δεν το επέτρεψε, γιατί η Αγγλία είχε ζητήσει εδαφικά ανταλλάγματα, αλλά το 1877 η Ρωσία κατέλαβε το Κάρς και η Τουρκία ζητάει δάνειο από την Αγγλία. Τότε η Αγγλία ζήτησε για βάση της την Κύπρο. (Κι από εδώ αρχίζει το μέγα δράμα του ελληνισμού έως τις ημέρες μας). Έξω από την Κωνσταντινούπολη το 1878, Ρωσικός και Αγγλικός στόλος συναντιούνται και η Τουρκία αναγκάζεται να υπογράψει τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου περιλαμβάνει τα εξής κι έγιναν τα εξής γεγονότα:
"Παραχώρησε ανεξαρτησία στη Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο και αυτονομία στη Βουλγαρία με δεσμεύσεις να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία, να κάνει μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία κι Ερζεγοβίνη και να χάσει  τον έλεγχο των στενών. Η Αγγλία εξαπατώντας την Τουρκία την αναγκάζει σε αυτήν την ήττα, ενώ μετακινεί δυνάμεις στην Κύπρο και την Αλεξανδρέττα στον Περσικό κόλπο για να έχει τον έλεγχο στην περιοχή της Βαγδάτης. Επεμβαίνουν οι Γάλλοι, σε μια εποχή, όπου η ανεξαρτησία της Ελλάδας και το νεοσυσταθέν ελληνικό κράτος προσπαθεί να ανασυνταχθεί, με εκλογές και ίντριγκες υποδαυλιζόμενες από Αγγλία και όχι μόνο, ενώ οι Άγγλοι έχουν βάλλει στο μάτι την Κρήτη και τη Λήμνο.


Τα σχέδια των Άγγλων σε μια δύσκολη στιγμή της Τουρκίας ήταν να συμμαχήσουν μαζί τους και ν' απαιτήσουν την Κύπρο και ανάμειξη στα εσωτερικά της Τουρκίας στα θέματα των χριστιανών της Μικράς Ασίας!.. Έτσι υπογράφτηκε αυτή η συμφωνία(4/5/1878) μεταξύ Αμπτούλ Χαμίντ Β' για την Τουρκία:
 "Η Αγγλία πολεμά στο πλευρό της Τουρκίας εναντίον των Ρώσων με αντάλλαγμα να καταλάβει η Αγγλία την Κύπρο και να την διοικεί" και ο Ντισραέλι για την Αγγλία δηλώνει και υπογράφει:
"Εξασφαλίζουμε την Κύπρο ως στρατιωτική βάση -τόπο που κρατά τα κλειδιά της Μικράς Ασίας- για να αναχαιτίζουμε την προέλαση των εχθρών μας Ρώσων από τον Καύκασο, προς τον Τίγρη και Ευφράτη, προς τον Περσικό Κόλπο και τη Διώρυγα του Σουέζ και κρατάμε τα λιμάνια της, που θα μας εξασφαλίζουν γραμμές επικοινωνίας με την Ινδία. Τα λιμάνια της Κύπρου, εξασφαλίζουν στην Αγγλία πρόσβαση στην Ανατολή και σταθμό για τα εμπορεύματα της Αγγλίας και του εμπορίου μεταξύ Συρίας και Μικράς Ασίας. Η είσπραξη φόρων θα αποφέρουν τα μέγιστα έσοδα για όλες τις δαπάνες εκμετάλλευσης της Κύπρου, αρκεί να κατασκευαστεί ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ χαρακτήρας στον πληθυσμό του νησιού".
(Στο βιβλίο μου Ιύζουσα νήσος ποίηση, καταγράφω ποιητικά με στίχους τα ιστορικά γεγονότα αυτής της θλιβερής ιστορίας)

Στις 10-12 Ιουλίου 1878 η Κύπρος παραχωρείται στην Αγγλία, από την Τουρκία και οι Κύπριοι την υποδέχονται με χαρά, αφού η Αγγλία είναι χριστιανική χώρα, δίχως να υπολογίζουν τη σημερινή διχοτόμησή του αγαπημένου τους νησιού...


ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Στο Συνέδριο (13/6/1878-13/5/1878) των χωρών Πρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας και Ρωσίας αποκαλύφθηκε η ως άνω αναφερόμενη μυστική Αγγλοτουρκική Συμφωνία  Τουρκίας και Αγγλίας για την Κύπρο. Τότε οι χώρες άλλαξαν τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου υπέρ της Τουρκίας.


Υπογράφτηκαν στη συνέχεια 4 συμπληρωματικές συμφωνίες:
(1): Συνθήκη Αμυντικής Συμμαχίας της 4ης Ιουνίου 1878
(2): Συμπλήρωμα με το "Παράρτημα της 1ης Ιουλίου 1878" που  αποτελείται από 6 παραγράφους και υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη. Περιλαμβάνει δε τους όρους της "κατοχής και διοίκησης" της Κύπρου από τους Άγγλους. Μεταξύ αυτών αναφέρεται:
"Η Αγγλία υποχρεώνεται να καταβάλλεται στην Τουρκία το ετήσιο οικονομικό δημοσιονομικό πλεόνασμα του νησιού, ήτοι: 11.168.000 χρυσά γρόσια και σε πλεόνασμα 87.600 χρυσές αγγλικές λίρες για μια 5ετία. Αν η Ρωσία εκκένωνε το Κάρς και τα άλλα εδάφη στην Αρμενία θα έπαυε η συμφωνία και  η Αγγλία θα εκκένωνε την Κύπρο."
(3): Συμφωνία με "Προσθήκη της 14ης Αυγούστου 1878":
Η Αγγλία αποκτούσε δικαίωμα και εμπορικών συμφωνιών και προξενικών σχέσεων και εν ονόματι της βασίλισσας δίχως κανέναν έλεγχο, όσο διαρκούσε η Αγγλική κατοχή της Κύπρου κι έτσι απόκτησε κυριαρχικά δικαιώματα στο νησί.
(4): Συμφωνία της 3ης Φεβρουαρίου 1879, με την οποία όλες οι τούρκικες ιδιοκτησίες στο νησί εξαγοράζονται από την Αγγλία για 5.000 αγγλικές λίρες.
Η Αγγλία αναλαμβάνει να πληρώσει 92.000 λίρες Αγγλίας στην Τουρκία ως αποζημίωση για τα έσοδα  που έχανε η Τουρκία από το νησί της Κύπρου. 
Εδώ όμως είναι το μέγα μπέρδεμα...Διότι: Από τον Οκτώβριο 1881 η Τουρκία ήταν "υπέγγυα" για την πληρωμή του δημόσιου Τούρκικου χρέους που της όφειλε η Αγγλία. Έτσι για να εξασφαλιστούν τα ετήσια "τοκοχρεολύσια" της Αγγλίας συστάθηκε ο "Ο.Δ.Ο.Χ."(Οργανισμός Δημοσίου Οθωμανικού Χρέους) που ήταν αυτόνομος οργανισμός με  εκπροσώπους:
Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Αυστριακούς, Ιταλούς και Τούρκους. Αυτός λοιπόν ο οργανισμός εισέπραττε όλους τους προβλεπόμενους φόρους και σ' αυτόν προστέθηκε κι αυτή η υποχρέωση της Αγγλίας προς την Τουρκία.


Ο τρόπος, οπού η Αγγλία και οι διεθνείς συμβάσεις αυτής της εποχής ενέπλεξαν τα οικονομικά των χωρών είναι ΠΡΟΣ ΔΙΔΑΓΜΑ και για τους Έλληνες μέγα ΜΑΘΗΜΑ προς αποφυγήν του ίδιου λάθους στο μέλλον. Αλλά...
Η Ελλάδα το 1913 για να προσαρτήσει τη Μακεδονία απέδωσε στους ομολογιούχους το ποσοστό των εσόδων για να αναγνωρίσουν οι εγγυήτριες δυνάμεις αυτή την προσάρτηση.


Ο Σάμουελ Μπεϊκερ (1821-1893) γράφει μεταξύ των άλλων:
"...Αν δεν κυριαρχεί στις θάλασσες η Αγγλία, η Κύπρος είναι μεγάλο βάρος, γιαυτό η Αμμόχωστος είναι το καλύτερο μέρος για τον ανεφοδιασμό με κάρβουνο αλλά να δημιουργηθούν ναυπηγεία κι εγκαταστάσεις της Αγγλίας και για την προστασία της Μικράς Ασίας. Αλλά την ώρα ανάγκης,  η Αγγλία θα φροντίσει για το δικό της συμφέρον και στην ανάλογη περίπτωση δε θα βοηθήσει καμιά χώρα".


Η Αγγλία δυσαρεστήθηκε για τα χρήματα που υποχρεώθηκε να δώσει στην Τουρκία καθώς δεν θα έπαιρνε αυτά τα λεφτά από το Αγγλικό θησαυροφυλάκιο κι επέβαλε φόρους, ακόμα  και στην εκκλησιαστική περιουσία της Κύπρου με δυσαρέσκεια  τότε από τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Σωφρόνιο. Το αποτέλεσμα  ήταν φυλακίσεις, πρόστιμα κι απειλές στους επισκόπους και  άσκησης βίας από τις αγγλικές αρχές.


Η μεγάλη σύγχυση έγινε με την αλλαγή του νομίσματος στο τέλος του 1879. Από τούρκικο γρόσι, επέβαλαν την αγγλική λίρα= με 180 χάλκινα γρόσια (ή πιάστρες) που είχε σαν αποτέλεσμα την ακρίβεια και άνοδο στο κόστος της ζωής.


Στην Ελλάδα το 1880 σχηματίζει κυβέρνηση ο Χαρίλαος Τρικούπης, η οποία μέσα σε λίγους μήνες πέφτει κι αναλαμβάνει ο Αλ. Κουμουνδούρος!..


Το 1882 αναλαμβάνει πάλι ο Χαρίλαος Τρικούπης και δανείζεται 40.000.000 εκατομμύρια δραχμές τότε για την ανάπτυξη της Ελλάδας και την επόμενη χρονιά (1883) έχουν Δικομματισμό με τον Θ. Δηλιγιάννη κι άρχισε η μεγάλη οικονομική κρίση της Ελλάδας! Εν μέσω όλης της ανάπτυξης που συμβαίνει στην Ελλάδα, καθιερώνεται "δασμολογικός φόρος" και επιβάλλεται η "ευθυγράμμιση της δραχμής με το χρυσό φράγκο". 




Ο Θ. Δηλιγιάννης το 1885 εκδίδει το" πατριωτικό δάνειο". 1886 όμως συμβαίνει ο Ναυτικός αποκλεισμός της Ελλάδας από τις εγγυήτριες δυνάμεις και οι Πρέσβεις αποχωρούν από την Ελλάδα (εκτός από τον Πρέσβη της Γαλλίας). Συγκρούσεις αρχίζουν να συμβαίνουν μεταξύ Τούρκων στα σύνορα. Παραιτείται ο Θ.Δηλιγιάννης κι αναλαμβάνει πάλι ο Χ. Τρικούπης και λήγει ο ναυτικός αποκλεισμός.


1887: Θριαμβεύει στις εκλογές ο Χ. Τρικούπης.
1888: α)Ιδρύεται "σοσιαλιστική κίνηση" με το Σταύρο Καλλέργη.
          β)Ιδρύεται "Τρίτο κόμμα" με το Δημήτρη Ράλλη.
1889: Επαναστατεί η Κρήτη κι ο Χ. Τρικούπης αρνείται να βοηθήσει.
1890: Κατώτεροι αξιωματικοί βοηθούν τους Κρήτες. Γίνονται εκλογές και αναλαμβάνει ο Θ. Δηλιγιάννης, αλλά κι αυτός αρνείται να βοηθήσει τους κρητικούς στον αγώνα τους. Οικονομική κρίση έχει ξεσπάσει κι ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση κι αρχίζει να συμβαίνει ένα μέγα κύμα Ελλήνων που εγκαταλείπουν την πατρίδα. Μετανάστευση...
1891:Μέτρα λιτότητας και αντίδραση κεφαλαιούχων.




1892: Ο βασιλιάς Γεώργιος ύστερα από υπόμνημα του Ανδρέα Συγγρού στρέφεται εναντίον και




κατά της πολιτικής λιτότητας του Θ.Δηλιγιάννη, παύει την κυβέρνηση κι αναλαμβάνει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση με τον Κ. Κωνσταντόπουλο μέχρι τις νέες εκλογές του Μαϊου 1892.


1892: Εκλογές 3 Μαϊου κι εκλέγεται πάλι ο Χ. Τρικούπης. Πολιτική λιτότητας. Φορολογία υψηλή κι έντονες διαμαρτυρίες με συλλαλητήρια στην ΑΘήνα και στις μεγάλες πόλεις.


1893: Απομακρύνεται ο Χ. Τρικούπης κι αναλαμβάνει ο Σ. Σωτηρόπουλος,  ο οποίος παραιτείται και στις νέες εκλογές τον Οκτώβριο 1893 αναλαμβάνει πάλι ο Χ. Τρικούπης. 
Ακυρώνεται το "Δάνειο Κεφαλαιοποίησης" και επικρατεί οικονομικό χάος. Το Δεκέμβριο του 1893 η Ελλάδα χρεοκοπεί με το γνωστό λεχθέν"ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕΝ" που έμεινε στην Ιστορία και οι τράπεζες του εξωτερικού  διεξάγουν ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ
ΕΛΕΓΧΟ, ενώ ιδρύεται η Τράπεζα Αθηνών που το 1953 συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.


1894: Οι αξιωματικοί του στρατού ιδρύουν την οργάνωση " Εθνική Εταιρεία" που σκοπό είχε τη συνωμοσία ενώ πρώτη φορά γιορτάζει η Αθήνα την  εργατική Πρωτομαγιά.
1895: Εκλογές και πάλι και κερδίζει αυτή τη φορά ο Θ. Δηλιγιάννης.


1896: Διεξαγωγή των Α' Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα με πρώτο ολυμπιονίκη το Σπύρο Λούη, ενώ απεργούν οι μεταλλωρύχοι στο Λαύριο. Το Μάϊο ξεκινά η κρητική επανάσταση και αυτή τη χρονιά πεθαίνει κι ο Χ. Τρικούπης.


1897: Σφαγές άοπλων χριστιανών στην Κρήτη από τους Τούρκους.  Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Μάχες στα σύνορα με τους Τούρκους. Χάνει τον πόλεμο η Ελλάδα κι αναγκάζεται ν' αποζημιώσει την Τουρκία στις 22 Νοεμβρίου αφού υπογράφτηκε συνθήκη Ειρήνης.


1898: Απόπειρα δολοφονίας του βασιλιά στο Π. Φάληρο και εκτέλεση τους.


ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ "ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ" κι εγκαθίστανται η επιτροπή του Δ.Ο.Ε. ενώ ανεξαρτοποιείται η Κρήτη με αρμοστή τον πρίγκηπα Γεώργιο και η βασίλισσα Όλγα επιβάλλει μετάφραση στη Δημοτική των ευαγγελίων.


1899: Εκλογές και νίκη στις 7 Φεβρουαρίου του Γεωργίου Θεοτόκη
1900: Το παλάτι αναλαμβάνει τη διοίκηση του ελληνικού στρατού, ενώ μεγάλος αριθμός Ελλήνων (3.771) φεύγει προς την Αμερική, λόγω μεγάλης φτώχειας. Η Ελλάδα πεινά και υποφέρει και οι άνδρες μεταναστεύουν αφήνοντας τις οικογένειές τους.


1901: Αιματηρά επεισόδια φοιτητών έξω από τη βουλή για λόγους μετάφρασης των ευαγγελίων στη Δημοτική γλώσσα, αναγκάζει την κυβέρνηση Θεοτόκη να παραιτηθεί. Αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαϊμης. Στο τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι 5.910 άτομα μεταναστεύουν προς την Αμερική γι' αναζήτηση καλύτερης ζωής κι εργασίας.


1902: Στις 17 Νοέμβρη γίνονται εκλογές κι αποκτούν ισοδυναμία ο Θεοτόκης με το Δηλιγιάννη και την επόμενη μέρα και για διάστημα μιας εβδομάδας γίνονται επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με σανίδες από οικοδομές, που αποσπούν οι οπαδοί του Θεοτόκη κι επιτίθενται σε οπαδούς του Δηλιγιάννη.
Στις 24 Νοέμβρη σχηματίζει κυβέρνηση  ο Θ. Δηλιγιάννης. Στο τέλος του Δεκέμβρη φτάνουν στην Αμερική 8. 104 μετανάστες Έλληνες για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την πείνα.


1903: Οι Βούλγαροι και οι βουλγάρικες επαναστατικές οργανώσεις ανατινάζουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης  το γαλλικό ατμόπλοιο Quadalquivir και υποκατάστημα της οθωμανικής τράπεζας, προκαλώντας τη Διεθνή Κοινή Γνώμη για το Μακεδονικό ζήτημα.
 Τον Ιούνιο ο Δηλιγιάννης παραιτείται αλλά ο βασιλιάς δεν διαλύει  τη βουλή κι αναλαμβάνει ο Θεοτόκης. Αλλά σε λίγες ημέρες αναγκάζεται να παραιτηθεί μετά από την εξέγερση των αγροτών της Πελοποννήσου και σχηματίζει κυβέρνηση ο Δ. Ράλλης με συμφωνία Δηλιγιάννη.
Τον Αύγουστο οι Βούλγαροι στη Μακεδονία, σφάζουν τους χριστιανούς στις πόλεις Μοναστήρι και Κρούσοβο και χιλιάδες Έλληνες μένουν άστεγοι.
Επανέρχεται πάλι ως Πρωθυπουργός ο Γεώργιος Θεοτόκης.


Το Δεκέμβριο του 1903 μεταναστεύουν για την Αμερική 14.090 Έλληνες.


1904: Οι Τούρκοι με τη Βουλγαρία κάνουν συμφωνία για την προστασία των Βούλγαρων μουσουλμάνων στη Μακεδονία. Οι Έλληνες της Μακεδονίας δεν προστατεύονται από το παλάτι  των Αθηνών μήτε από τη βουλή κι ιδρύεται το Μακεδονικό Κομιτάτο από εθελοντές αντάρτες με επικεφαλής τον Δημήτρη Καλαποθάκη


 και ενισχύονται από κρητικούς κι άλλους Μακεδονομάχους για τον αγώνα προστασίας της Μακεδονίας και των κατοίκων της. Το Δεκέμβριο έχουμε μεταβατική κυβέρνηση Δηλιγιάννη και ενέργειες για διεξαγωγή εκλογών.


Ίδρυση της Τράπεζας Ανατολής με ελληνικά και γερμανικά κεφάλαια! Στο τέλος του Δεκέμβρη μεταναστεύουν στην Αμερική 11.343 άτομα.


1905: Εκλογές γιατί ο πρωθυπουργός Θεοτόκης έχει επιβάλλει μεγάλη
φορολογία και στις βουλευτικές εκλογές επικρατεί ο Θ. Δηλιγιάννης.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Κρήτη θέλει την ένωση με την Ελλάδα


από το Θέρισο. Το Μάϊο δολοφονείται ο Δηλιγιάννης γιατί είχε επιβάλλει αυστηρά μέτρα για τις χαρτοπαιχτικές λέσχες. Αναλαμβάνει ο Δ. Ράλλης


που είχε την υποστήριξη του βασιλιά. 


Η Τράπεζα της Ανατολής διαχωρίζεται σε δύο τράπεζες. Η μία με τα ελληνικά κεφάλαια εδρεύει στην Αθήνα και η άλλη με τα γερμανικά κεφάλαια στην Κωνσταντινούπολη κι ονομάζεται ORIENT BANK. Στην Αθήνα αναλαμβάνει την Κυβέρνηση ως Πρωθυπουργός 
ο Γεώργιος Θεοτόκης. Στο τέλος του 1905 έχουν μεταναστεύσει στην Αμερική 10.515 άτομα.


1906: Στις εκλογές που γίνονται επικρατεί ο Γ. Θεοτόκης και μετά από λίγους μήνες ξεσπούν επεισόδια στην Ανατολική Ρωμυλία από ταραχές των Βουλγάρων εις βάρος των Ελλήνων χριστιανών. Διωγμός στους Έλληνες της Φιλιππουπόλεως  κι αναγκάζεται από τους Κρήτες σε παραίτηση από το αξίωμα του ύπατου αρμοστή της Κρήτης ο πρίγκιπας Γεώργιος. Αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.


Οι Βούλγαροι δολοφονούν 236 Έλληνες στη Μακεδονία κι ενώ απαιτούν βοήθεια από το παλάτι της Ελλάδας, η Αγγλία απαιτεί τη μείωση των ενόπλων σωμάτων, αφήνοντας αβοήθητους τους Έλληνες.
Οι Έλληνες φεύγουν συνεχώς μετανάστες στην Αμερική αφήνοντας πίσω γυναικόπαιδα που απαριθμούν αυτή τη χρονιά περί τις 36.580 άτομα μετανάστες.


1908: Οι συγκρούσεις στη Μακεδονία συνεχίζονται κι απαριθμούν 368 νεκρούς.
Τον Ιούλιο ξεσπά το Μακεδονικό θέμα έντονο στην ΝΑ. Ευρώπη
 που είναι υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και 
επανάσταση στην Κρήτη γύρω στο Σεπτέμβριο για την ένωσή της με την Ελλάδα,
αλλά οι μεγάλες εγγυήτριες δυνάμεις δεν θέλουν αυτή την ένωση.
Το μεταναστευτικό κλίμα των Ελλήνων συνεχίζεται και φεύγουν για την Αμερική 21.415  άτομα.


1909: Η κυβέρνηση Γ. Θεοτόκη αδυνατεί να βοηθήσει στον εξοπλισμό του ελληνικού στρατού και παραιτείται, ενώ αναλαμβάνει ο φιλοβασιλικός Δ. Ράλλης τον Ιούλιο.


Στις 14-15 Αυγούστου 1909 οι στρατιωτικοί με το σχήμα τους "Στρατιωτικός Σύνδεσμος", στο Γουδί συγκεντρώνονται και οι αξιωματικοί απευθύνουν "όρους" στην Κυβέρνηση Δ. Ράλλη, τους οποίους δεν αποδέχεται και παραιτείται.
 Τότε αναλαμβάνει ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης. 


Σε αυτή την Κυβέρνηση συμμετέχουν μόνον οι: Αθανάσιος Ευταξίας, Νικόλαος Τριανταφυλλάκης και Ιωάννης Δαμιανός που υποστηρίζουν το στρατιωτικό κίνημα στο Γουδί και προσχωρούν ακόμα 4 υπουργοί.
Υποβάλλεται φόρος 5% στις Α.Ε. (εταιρείες), ενώ το μεταναστευτικό κύμα συνεχίζεται και μέχρι το τέλος του χρόνου 14.111 άτομα φεύγουν για την Αμερική.


1910: Παραιτείται ο Μαυρομιχάλης και σχηματίζει Κυβέρνηση


 ο Στέφανος Δραγούμης του Στρατιωτικού Συνδέσμου και γίνεται απομάκρυνση του διαδόχου του θρόνου Κωνσταντίνου από την ηγεσία του στρατεύματος, τον οποίο υποστηρίζει ο Ελ. Βενιζέλος. Στις 6 Οκτωβρίου σχηματίζει Κυβέρνηση ο Ελ. Βενιζέλος που υποστηρίζεται από το βασιλιά και διαλύει τη βουλή προκηρύσσοντας εκλογές.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου απέχουν όλα τα κόμματα εκτός από τους Φιλελεύθερους κι έτσι παραμένει Πρωθυπουργός ο Ελ Βενιζέλος.
Οι Έλληνες μεταναστεύουν στην Αμερική και μετρούν στο τέλος του χρόνου περί τους 25.888 άτομα.


1911: Η φτώχεια έχει χτυπήσει κόκκινο. Στη Θεσσαλονίκη
δημιουργείται τραπεζικό οικονομικό κραχ μετά από την
κήρυξη του Ιταλοτουρκικού πολέμου.
Οι Έλληνες μεταναστεύουν στην Αμερική κι απαριθμούν 
αυτή τη χρονιά 28.126 άτομα.


1912: Η συμφωνία αγοραπωλησίας της Κύπρου έχει λήξει και η Αγγλία δεν έχει εξωφλήσει το οικονομικό χρέος της αγοράς της Κύπρου, στην Τουρκία. Οι κρυφοί όροι αυτής της συμφωνίας αρχίζουν να λαμβάνουν χώρα με ιστορικά-πολεμικά γεγονότα, τα οποία εκείνη την εποχή, ο κόσμος δεν κατανοεί.
1912: Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου εκλέγεται ο Ελ. Βενιζέλος. Οι Ιταλοί φτάνουν στη Ρόδο που είναι ακόμα υπό την κατοχή της Τουρκίας και την καταλαμβάνουν στις 4 Μαϊου. Ενώ ξεσπά Ελληνοτουρκικός πόλεμος στα βόρεια σύνορα της χώρας. Στη Λεμεσσό ξεσπούν σοβαρά επεισόδια μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

1913: Απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τους Τούρκους και κατοχύρωση της Θεσσαλονίκης ενώ υπογράφεται το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας με το οποίο η Βόρειος Ήπειρος παραχωρείται στην Αλβανία.


Έχει λήξει η προθεσμία για την εξόφληση των τοκοχρεολυσίων  της Αγγλίας προς την Τουρκία και το χρέος δεν έχει εξοφληθεί. Η Τουρκία απαιτεί να εφαρμοστούν οι συμφωνίες των Άγγλων
σχετικά με την Αρμενία... 
Οι χριστιανοί της Κύπρου δέχονται διάφορες επιθέσεις από μουσουλμάνους Τούρκους του νησιού και το Λονδίνο αδιαφορεί.
Στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί τρεις ομάδες οι οποίες μεταξύ τους διαφωνούν και δημιουργείται ένας μικρός εμφύλιος στον ελληνοκυπριακό λαό:
1)Με όσους είχαν πολεμήσει εθελοντικά στους Βαλκανικούς πολέμους και τάσσονταν με το μέρος της Αγγλίας  στο να μη γίνονται αντιαγγλικές κινήσεις όπως υποστήριζε η Αθήνα.
2)Ήταν με το μέρος της θέσης του Ελ. Βενιζέλου και των  επαναστατών Κρητών και
3) Με το μέρος της εκκλησίας που εκπροσωπούσε ο αρχιεπίσκοποςΚύριλλος


1914: Αρχίζει ο Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και ο διωγμός των Αρμενίων με σφαγή των ορθοδόξων χριστιανών. Ο ελληνικός στρατός πολεμά στην Β. Ήπειρο για να προστατέψει τους Έλληνες που ζουν εκεί. 


1915: Ο Ελ. Βενιζέλος διαφωνεί με το βασιλιά Κωνσταντίνο που απαιτεί από τον Ελ. Βενιζέλο να μη πολεμήσει με τους Αγγλογάλλους, αλλά να παραμείνει η Ελλάδα ουδέτερη σε αυτό τον πόλεμο και παραιτείται ενώ προκηρύσσει εκλογές. Το Μάϊο εκλέγεται ο Ελ Βενιζέλος κι επιτρέπει να επιβιβαστεί στη Θεσσαλονίκη Αγγλικός και Γαλλικός στρατός. Το Σεπτέμβριο ανατρέπεται πάλι η Κυβέρνηση με τον Αλέξανδρο Ζαϊμη. Στις 3 Οκτώβρη η Αγγλία ζητάει από το Ζαϊμη να συμπράξει με τη Σερβία, να εμπλακεί στον πόλεμο και θα του παραχωρήσει την Κύπρο. Ο Ζαϊμης είχε στην Κυβέρνηση μόλις 4 εβδομάδες. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έτρεφε φιλογερμανικά αισθήματα και




δεν ήθελε να εμπλακεί η Κυβέρνηση της Αθήνας σε πόλεμο. Εδώ φαίνεται καθαρά το παιχνίδι της Αγγλίας η οποία ήθελε με τον τρόπο αυτό να εξοργίσει τους Τούρκους και να τους στρέψει εναντίον των Ελλήνων, σε μια εποχή, οπού οι βλέψεις της ήταν οι γερμανικές αποικίες της Αφρικής αλλά και η Μέση Ανατολή, μεταβάλλοντας μόνιμη τη θέση της στην Κύπρο.

Στις εκλογές του Δεκέμβρη απέχει το κόμμα του Ελ. Βενιζέλου, ενώ από τη Μακεδονία και την Μικρά Ασία καταφθάνουν πάνω από 250.000 Έλληνες.
Οι Τούρκοι σφαγιάζουν την Αρμενία!.. Έχουμε τη μεγάλη γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία δυστυχώς ομοιάζει ως να αποτέλεσε "ξέπλυμα" για το χρέος των Άγγλων στην αγοραπωλησία της Κύπρου το 1878.


1916: Οι Βούλγαροι με τη βοήθεια της Γερμανίας καταλαμβάνουν το Ρούπελ.  Ο Αλέξανδρος Ζαϊμης διαλύει τη βουλή, προκηρύσσει εκλογές  και τάσσεται υπέρ της Αντάτ ενώ διαφωνεί με τον Ελ. Βενιζέλο που δημιουργεί επαναστατική Κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και εισέρχεται στον πόλεμο με τους Αγγλογάλλους.  Ενώ στην Αθήνα σχηματίζεται Κυβέρνηση με τον καθηγητή Σπύρο Λάμπρο με την πίεση των Αγγλογάλλων.
Η Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης υπό την πίεση των Αγγλογάλλων απαιτεί από την Κυβέρνηση της Αθήνας τα μισά ελληνικά όπλα. Η Κυβέρνηση της Αθήνας  διαφωνεί και οι Αγγλογάλλοι καταλαμβάνουν θέσεις στην Αθήνα και γίνονται εχθροπραξίες με 75 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Οι Γάλλοι καταλαμβάνουν  ελληνικά πολεμικά πλοία. 
Ο μητροπολίτης της Αθήνας Θεόκλητος κατά κόσμον Μηνόπουλος από την Αρκαδία και η Ιερά Σύνοδος αναθεματίζουν επίσημα με "μεσαιωνικό έθιμο" τον Ελ. Βενιζέλο στο Πεδίο του Άρεως δηλαδή τον αφορίζουν (όπως έγινε αργότερα και στον Ν. Καζαντζάκη).


1917:Παραιτείται ο Σπ. Λάμπρος και δημιουργεί κυβέρνηση ο Αλέξανδρος Ζαϊμης (Απρίλιο). Η Αγγλία και  η Γαλλία εξαναγκάζουν το βασιλιά Κωνσταντίνο Α' 


με τη βασίλισσα Όλγα (καταγωγή από Ρωσία) να εγκαταλείψει την Ελλάδα μαζί με τον πρίγκιπα Γεώργιο και στο θρόνο γίνεται βασιλιάς ο πρίγκιπας Αλέξανδρος.
Ξεσπά η Ρωσική επανάσταση.  Μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη καταστρέφει ολοσχερώς την ιστορική κι εμπορική πόλη. Ο λαός πέφτει σε μεγάλη φτώχεια. Οι Πόντιοι σφάζονται από τους Τούρκους αβοήθητοι και η γενοκτονία των Ποντίων μαζί με αυτή την Αρμενίων έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μεταναστευτικό κλίμα από τους επιζώντες, που καταφθάνουν στην Ελλάδα κι άλλοι οδηγούνται προς τη Ρωσία. Η Ιταλία κατορθώνει να καταλάβει τη Β. Ήπειρο και ο Ελ. Βενιζέλος φτάνει στην Αθήνα και ανατρέπει το Ζαϊμη σχηματίζοντας Κυβέρνηση (Ιούνιο) και οι αντίπαλοι του φυλακίζονται.


1918: Οι σύμμαχοι μαζί με τον ελληνικό στρατό  φτάνουν στην Κωνσταντινούπολη και με εντολή των Αγγλογάλλων ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη για να επιβάλλει την τάξη στην περιοχή που είναι ο ελληνικός πληθυσμός της Μικράς Ασίας κι έχουν καταφτάσει όσοι έχουν γλιτώσει τη σφαγή των Τούρκων στην Αρμενία.


1919: Η Συμφωνία του Βενιζέλου-Τιτόνι, αναγνωρίζει από τη μεριά της Ιταλίας τις ελληνικές διεκδικήσεις  της Β. Ηπείρου.

1920: Ο ελληνικός στρατός διώχνει τους άτακτους Τούρκους μέχρι τα βάθη του Αϊδινίου και τον Ιούλιο υπογράφεται η Συνθήκη των Σεβρών στο Παρίσι με την οποία:
"Παραχωρείται στην Ελλάδα η Θράκη, η Ίμβρος και η Τένεδος, ενώ η Σμύρνη παραμένει υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου, αλλά με ελληνική διοίκηση και Έλληνα Ύπατο Αρμοστή, ως εντολοδόχο των Συμμάχων."
Εκδηλώνεται δολοφονική απόπειρα εναντίον του ΕΛ.Βενιζέλου και η Ιταλία καταγγέλλει τη συμφωνία για τη Β.Ήπειρο, ενώ κάνει κρυφή συμφωνία με την Αλβανική Κυβέρνηση.
Τον Οκτώβριο πεθαίνει ο βασιλιάς Αλέξανδρος 


και αναλαμβάνει ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης κι ενώ στις εκλογές εκλέγεται αντιβασιλεύς φτάνει η βασιλομήτωρ Όλγα που αναλαμβάνει εκείνη τη θέση της Αντιβασιλείας με τη βοήθεια του Δ. Ράλλη, που σχηματίζει νέα Κυβέρνηση και δίνει εντολή για δημοψήφισμα για επαναφορά του βασιλιά Κωνσταντίνου το Νοέμβριο. 
Ο βασιλιάς επανέρχεται με νοθευμένους ψήφους.


1921: Νέα Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον  Νικόλαο Καλογερόπουλο (1853-1927) που επιστρατεύει 3 νέες ηλικίες που κάνουν επιθέσεις στη Μικρά Ασία με επικεφαλής τον πρίγκιπα Ανδρέα κι αποτυγχάνουν ενώ οι Σύμμαχοι δε δέχονται τα αιτήματα των Ελλήνων και η Κυβέρνηση παραιτείται κι αναλαμβάνει Πρωθυπουργός ο Δημήτριος Γούναρης.
Ο ελληνικός στρατός έχει φτάσει ως το Εσκί Σεχίρ και Αφιόν Καραχισάρ, ενώ οι απώλειες είναι μεγάλες.
Οι επιστολές του πρίγκιπα Ανδρέα υπογραμμίζουν "πως μπλοφάρουν" και "πως πρέπει ν' αντιμετωπίσουν τη κατάσταση".
Αλλά, το...


1922: Οι Αγγλογάλλοι πιέζουν να εκκενώσουν οι Έλληνες τη Μικρά Ασία ενώ την άνοιξη γίνονται συνεχώς εκλογές στην Αθήνα. Τον Αύγουστο ο τουρκικός στρατός εισέρχεται στη Σμύρνη. Η πόλη πολιορκείται  και καίγεται. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας προσπαθούν να ανεβούν στα αγγλογαλλικά πλοία που είναι στο λιμάνι της Σμύρνης για να γλιτώσουν τη σφαγή και η μεγάλη καταστροφή των Ελλήνων είναι ανεπανόρθωτη.
Σχηματίζεται νέα Κυβέρνηση με τον Νικόλα Τριανταφυλλάκο ενώ το Σεπτέμβριο το στρατιωτικό κίνημα του Ν. Πλαστήρα  και Στ. Γονατά αναγκάζει τον βασιλιά Κωνσταντίνο να παραιτηθεί και τον διαδέχεται στο θρόνο ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄.
Το Νοέμβριο δικάζονται οι υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική καταστροφή κι εκτελούνται... Ο πρίγκιπας Ανδρέας
φεύγει με την οικογένειά του στο Παρίσι και δεν εκτελείται... Αυτός είναι ο πεθερός της βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας!..
Στην Ελλάδα έχουν φτάσει πάνω από 1.500.000 Έλληνες χριστιανοί της Μικράς Ασίας σε άθλια κατάσταση, που προσπαθούν να επιβιώσουν...Οι πρόσφυγες Έλληνες της Μικράς Ασίας, των οποίων η γη, μαζί με των Αρμενίων και Ποντίων ξέπλυναν το χρέος της Αγγλίας για την αγοραπωλησία της Κύπρου το 1878 και η συνέχεια είναι η γνωστή ως διχοτόμηση της Κύπρου; Τι θλιβερή ιστορία, οπού ξετυλίγει η αλήθεια των ιστορικών γεγονότων, καθώς οι επερχόμενες συμφωνίες με τη γνωστή ΕΚΑΧ οδήγησαν στον Β΄παγκόσμιο πόλεμο, στην κατοχή της Ελλάδας και στα γνωστά Μνημόνια, τα οποία κάποια έχουν φανερωθεί κι άλλα ακόμα σχεδιάζονται και η ταλαιπωρία του ελληνικού λαού έως πότε; Και το μεταναστευτικό κύμα των Συρίων στην διχοτομημένη Κύπρο, που αποσκοπεί; Θα φτάσουν μήπως αυτοί οι μετανάστες έως την Ελλάδα; Τι κρύβεται πίσω από τον περίφημο "κλειστό" Φάκελο της Κύπρου, ο οποίος ακόμα δεν έχει επισήμως ανοίξει; Γιατί άραγε; Τι κρυφές συμφωνίες έχουν γίνει και τι επιπτώσεις υπάρχουν; Και ενώ όλοι γνώριζαν για τον πλούτο της Ελλάδας, τον εκμεταλλεύονταν τόσα χρόνια. Έτσι απλά για την ιστορία και τις ιστορικές μνήμες, οι οποίες διδάσκουν. Ας αποτελέσουν διδαχή για όλους κι ας πορευτούν οι λαοί ενωμένοι κι όχι διχασμένοι, διότι η οικονομική κρίση και το παγκόσμιο οικονομικό κράχ του 1930 κι αυτό του 2008 ας συνετίσει τους κυβερνώντες, διότι η Γη φωνάζει sos από την μεγάλη μόλυνση και από την αλλαγή του κλίματος στο περιβάλλον όλων των λαών της.
Πνευματικά δικαιώματα © 2012 Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Εκλογές και συμφέροντα στην ιστορική διαδρομή" Δοκίμιο © Nότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: