ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Ποντιακή Λύρα-Ιερή Μουσική* Νότα Κυμοθόη 2008



Ποντιακή Λύρα-Ιερή Μουσική*Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2008

Η μουσική αποτελεί θεϊκή δημιουργία και μια γλώσσα επικοινωνίας, η πιο γλυκιά, η πιο όμορφη που καταλαβαίνουν όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη κι όλα τα πλάσματα που έχουν ζωή... Τα πλάσματα όλα αγαπούν τη μουσική. Ίσως, γιατί η πρώτη ψυχή ως θεϊκή ουσία αρνιόταν να κατοικήσει το σώμα κι οι αρχάγγελοι άρχισαν να παίζουν ουράνια μουσική, ώσπου γοητεύτηκε τόσο πολύ η ψυχή, που το κατοίκησε...Το βάθος της μουσικής και η δύναμη της απήχησης που έχει για το κάθε πλάσμα, έχει άμεση σχέση με το πόσο καθαρό είναι. Η κάθε ψυχή ευαισθητοποιείται στη μουσική και οι νότες της δημιουργούν άπειρες συνθέσεις. Ο κάθε μουσικός ήχος έχει ξεχωριστή ιδιότητα κι απηχεί διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο κι από πλάσμα σε πλάσμα. Έχει να κάνει με τη φυσική ή πνευματική κατάσταση του ακροατή και πάνω απ' όλα με τη μόρφωσή του, την καλλιέργειά του, τις συνήθειές του, το χρόνο και τόπο καταγωγής και το περιβάλλον του, το συνθέτη κι ερμηνευτή μιας μελωδίας ή την ίδια μελωδία, το όργανο ή την πηγή του ήχου, μα πάνω απ' όλα έχει να κάνει με την πρόθεση και διάθεση της ψυχής του. Η μουσική βυθίζει την ψυχή σε μια μυστηριακή-πνευματική νοσταλγία και έρχονται μνήμες από πρόσωπα, τόπους, χαρές ή λύπες, γεγονότα καταγεγραμμένα με μια παράξενη κι αόρατη δύναμη.
Τα πρώτα μουσικά όργανα φτιάχτηκαν για να συνοδεύουν προσευχές και οι μελωδίες τους είχαν μια ουράνια δύναμη, που δεν χρειαζόταν να συνοδεύονται ή να αρθρώνονται με τραγούδι δυνατής φωνής. Ήταν φτιαγμένα για να προσφέρουν μια επίκληση στο Θεό, όταν ο ιερέας-μύστης-δάσκαλος είχε..φύγει. Το μουσικό όργανο συμβόλιζε τη ψυχή του που προσευχόταν και προκαλούσε μια δυνατή έλξη στους μαθητές του και στον πνευματικό του κόσμο. Ο ήχος που έβγαινε προκαλούσε έξαρση κι έκσταση. Αλλά αυτό ήταν μια εξωτερική έκφραση της εσωτερικής ψυχής που δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Έτσι δημιουργήθηκαν τα πρώτα μουσικά όργανα που το κάθε ένα συμβολίζει ένα υπέρτατο όνομα θεϊκής ψυχής!
* Το κείμενο¨Ποντιακή Λύρα-Ιερή Μουσική,Νότα Κυμοθόη 2008,είναι μόνον για ανάγνωση από αυτόν τον ιστότοπο. Αν αναρτηθεί, ν΄αναρτηθεί ως έχει.
Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi
artnotakymothoe
Copyright:Νότα Κυμοθόη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: