http://todentrotiszois.blogspot.com

http://todentrotiszois.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ© Νότα Κυμοθόη

ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια

Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Σάββατο, 4 Αυγούστου 2012

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ" ΔΟΚΙΜΙΟ


                                                               by.I. Tsarouxis

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
"ΑΥΓΟΣΥΤΟΣ ΜΗΝΑΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ"
ΔΟΚΙΜΙΟ

"Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά. Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά" Γράφει ο Οδ. ΕΛύτης. Και οι χαρούμενοι άνθρωποι λένε "Αύγουστε καλέ μου μήνα νάσουν δυο φορές το χρόνο..."


Αύγουστος, όνομα κατά σειρά του 8ου μήνα του έτους 
και 3ου μήνα του καλοκαιριού. Το όνομά του πήρε από τον αυτοκράτορα της Ρώμης Γάιο Ιούλιο Καίσαρα Οκταβιανό μετά το θάνατό του το 14 μ.Χ.
Η Σύγκλητος του απέδωσε θεϊκή ιδιότητα και όρισε να λατρεύεται από τους Ρωμαίους, οι οποίοι  τα ονόματα Αύγουστος και Καίσαρ τα καθιέρωσαν ως τίτλους τιμής οι μετέπειτα Αυτοκράτορες  και ο μήνας Sextilis πήρε το όνομά του, δηλαδή Αύγουστος και προστέθηκε στο Ιουλιανό ημερολόγιο (46 π.Χ και τελειοποιήθηκε το 8 μ.Χ)


Το Ιουλιανό ημερολόγιο ρυθμίστηκε για να μπει μια τάξη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, επειδή υπήρχαν πολλά ημερολόγια όπως των Ελλήνων, Αιγυπτίων, Βαβυλωνίων και Ρωμαίων και αντικαταστάθηκε από το Γρηγοριανό το 1582 μ.Χ. (πήρε το όνομά του από τον πάπα Γρηγόριο VIII) και στην Ελλάδα καθιερώθηκε το 1923-24. Τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων, Ρωσίας και Σερβίας δεν αποδέχονται το Γρηγοριανό ημερολόγιο του πάπα και για παραδοσιακούς λόγους διατηρούν ακόμα μέχρι σήμερα το Ιουλιανό ημερολόγιο. Το ίδιο συμβαίνει και στα μοναστήρια του Αγίου όρους αλλά και σε πολλά μετόχια των Ιεροσολύμων και του Αγίου όρους στην Ελλάδα, που διατηρούν το Ιουλιανό ημερολόγιο με διαφορά 13 ημερών, ισχυριζόμενοι πως "είναι γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί), γνωστοί ως παλαιοημερολογίτες.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο είναι στην ουσία έργο του Έλληνα 
αστρονόμου Σωσιγένη που μετρά το χρόνο (ηλιακό έτος) σε 365,25 ημέρες, δηλαδή κάθε έτος έχει 365 ημέρες εκτός από τα δίσεκτα χρόνια που έχουν 366 ημέρες.
Το ημερολόγιο βασίζεται στο χρόνο περιστροφής της γης γύρω από τον ήλιο...Και για το θέμα αυτό της περίφημης κίνησης ο Γαλιλαίος καταδικάστηκε από την ιερή εξέταση της εκκλησίας στο μεσαίωνα, γιατί διατύπωσε το περίφημο "κι όμως η γη κινείται"...


Υπάρχουν κι αυτοί οι γνωστοί..."Ματθαιϊκοί" που ακολουθούν τα όσα στήριζε ο παλαιοημερολογίτης επίσκοπος Ματθαίος Καρπαθάκης που είχε έρθει σε  διαπληκτισμό με τον
Αρχιεπίσκοπο Φλωρίνης Χρυσόστομο (Φλωρινικοί και Ματθαιϊκοί) γιατί στην Κερατέα Αττικής το 1927 στο μοναστήρι με τις 400 τότε μοναχές (σήμερα έχει περίπου 200) και στο αντρικό μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κερατέα με 100 περίπου μοναχούς σήμερα, προσπαθούσε να διαφωτίσει τους πιστούς για τους κινδύνους των ημερολογίων.

Το 1986 η εκκλησία του Παλαιού ημερολογίου καθαίρεσε τον παλαιοημερολογίτη  Επίσκοπο  Ωρωπού Κυπριανό Κουτσούμπα για ηθικούς λόγους ( πριν τον είχαν καθαιρέσει κι από την εκκλησία του Νέου ημερολογίου στην οποία ανήκε).
Αρνήθηκε ο ίδιος τις καθαιρέσεις κι ίδρυσε την "Εκκλησία των Ενισταμένων" δηλαδή των Διαφωνούντων στη γνωστή Μονή στη Χασιά-Φυλή Αττικής που διαβάζει εξορκισμούς για...μαγεμένους/ες...(Αγ.Κυπριανού και Ιουστίνης).
Ανεξαρτοποιήθηκαν κι άλλοι επίσκοποι στην Αττική όπως ο Ακάκιος, στις Κυκλάδες ο Γαβριήλ και ο Γερμανός της Αιολίας και του Καναδά ο Ακάκιος...


Δυστυχώς, κάτω από τα ράσα κυκλοφορούν πλήθος αποσχιστικών- διαφωνούντων και παρουσιάζονται ως Παλαιοημερολογίτες, χωρίς να έχουν καμιά χειροτονία και δίχως ν΄ανήκουν πουθενά παρά μονάχα στον...εαυτό τους!.. Το τι κρύβεται πίσω απ΄όλη αυτήν την ιστορία, θέλει πολύ μεγάλη έρευνα. Γιατί και η Ρωσία και όλη η στρατηγική της υποστηρίζει τα μοναστήρια αυτά, που αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την Ελλάδα και για την ελληνική ενότητα.


Έτσι λοιπόν, 13 ολόκληρες ημέρες διαφοράς στα δυο ημερολόγια, ενώ φαίνεται τόσο αθώα εκ πρώτης όψεως, όμως δεν είναι...

Φαίνεται καθαρά η απόσχιση τότε του Πάπα (1054) από την Ορθόδοξη εκκλησία και τα όσα έχουν συμβεί στις επίγειες εξουσίες των... εκπροσώπων του Θεού επάνω στη γη...που χρησιμοποιούν σαν "μέσο"τη σωτηρία των ψυχών των πιστών τους και τους φανατίζουν με...ρήσεις μίσους ενάντια των άλλων ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικά ημερολόγια...Λες κι ο Θεός είναι διαφορετικός αν τον λατρέψεις με το παλιό ή με το νέο ημερολόγιο...Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Είναι στην τελετή Μύησης της ιεροσύνης και στα όσα έχουν αφήσει οι Άγιοι Απόστολοι να τηρούνται για να θυμάται η πιστή ανθρωπότητα, τα όσα έπαθε ο Ιησούς Χριστός και τα όσα δίδαξε...

Αλλά, σε όλη αυτή την πορεία, από το 8 μ.Χ. που καθιερώθηκε το Ιουλιανό ημερολόγιο και μέσα στο οποίο έχουν συμβεί όλα όσα έπαθε ο Ι. Χριστός αφού μετά καθιερώθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο  που έχει 13 ημέρες διαφοράς, δημιούργησε έναν μέγα διχασμό στους πιστούς αλλά και στην ιεροσύνη των Ορθοδόξων στην Ελλάδα. Δηλαδή ένα ορθόδοξο ...σχίσμα, καθώς οι Παλαιοημερολογίτες για να κρατήσουν τα σχήματα των Μονών που έχουν ιδρύσει φανατίζουν τους πιστούς, ότι τα Μυστήρια του Νέου Ημερολογίου (Γρηγοριανού δηλαδή) είναι ψεύτικα και άκυρα... δημιουργώντας την άποψη ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί στην Ελλάδα συντάσσονται με τους παπικούς και προτεστάντες της Δύσης...λες κι αυτοί δεν είναι άνθρωποι και δεν είναι χριστιανοί...Το χειρότερο απ΄όλα είναι οι σκοτεινές διαδόσεις ότι...
Οι Παλαιοημερολογίτες σώζονται κι όλοι οι άλλοι πάνε...στην κόλαση!..
Αυτές οι "δογματικές"  απόψεις και καταθέσεις των ρασοφόρων του παλαιού ημερολογίου πουν ανήκει στο Πατριαρχείο της Ρωσίας, αποτελούν μεγάλη προσβολή στο όνομα του Ι. Χριστού το οποίο επικαλούνται επί ματαίω... μέσα στον φιλόδοξο φανατισμό τους να πράξουν το "θεάρεστο" έργο τους...κοροϊδεύοντας τους αμαθείς ανθρώπους που θέλουν να ακούσουν το Λόγου του Θεού.


Ας προσευχηθούμε τις ημέρες αυτές που είναι αφιερωμένες στη Μητέρα του Θεού, την Παναγία μας, ώστε  να φωτίζει τον κόσμο όλο και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, ας φωτίζει όλον τον κόσμο με το αληθινό Φως Του αλλά και με όλο το πραγματικό νόημά της!

© Nότα Κυμοθόη

Δεν υπάρχουν σχόλια: