ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Νότα Κυμοθόη "ΦΑΝΕΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ" Δοκίμιο

φωτογραφία της Νότας Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη
"ΦΑΝΕΡΩΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ"


Ο Ιησούς Χριστός, όπως είχε υποσχεθεί στους μαθητές του φανέρωσε το Άγιον Πνεύμα την 50ή ημέρα μετά την Ανάστασή του και έδωσε πάλι στην ανθρωπότητα όλη την αλήθεια για την θεϊκή φώτιση.
Σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουν όλοι οι Χριστιανοί την Πεντηκοστή. Μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, όπου με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάζεται όπου γης και ιδιαίτερα από τους Ορθοδόξους Έλληνες! Αλλά γνωρίζουν οι Έλληνες Ορθόδοξοι τι σημαίνει Άγιο Πνεύμα; Οι όσοι έχουμε βαφτιστεί ορθόδοξοι χριστιανοί κι έχουμε λάβει Πνεύμα Άγιον και την Ευλογία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, της Αδιαιρέτου Τριάδας δια του βαπτίσματος και δια της συνεχούς θείας κοινωνίας, ας κατανοήσουμε αυτό το μέγα Δώρο οπού λάβαμε. Αλλά και οι άλλοι χριστιανοί ας κατανοήσουν τη Δωρεά του Αγίου Πνεύματος με τον τρόπο το δικό τους και δίχως τους ανθρώπινους παράγοντες που διαχωρίζουν και ξεχωρίζουν την ανθρωπότητα! Αλλά, δυστυχώς πολλοί άνθρωποι, δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό!

Με αφορμή διάφορες συζητήσεις σε σεμινάρια και διαλέξεις αυτήν την εποχή των μεγάλων αναστατώσεων και αλλαγών, έρχομαι ταπεινά να γράψω λίγα λόγια, να τα διαβάσουν όσοι επιθυμούν και να ενημερωθούν για θέματα Πνευματικά. Και ιδιαίτερα οι όσοι δεν έχουν λάβει γνώση για το τι σημαίνει "Άγιο Πνεύμα"! Και τούτο διότι, σε αυτά οπού είναι ορατά δια των σωματικών ματιών, μπορεί εύκολα ο σημερινός άνθρωπος να έχει γνώση. Αλλά, για όσα είναι σε επίπεδο μη ορατό, πως θα τα καταλάβει ο απλός άνθρωπος;



Υπάρχει μια μεγάλη δυσκολία και συνοδεύεται πολλές φορές από αμηχανία, δισταγμό και βιαιότητα, για όσους δεν μπορούν να συλλάβουν αυτή τη μεγάλη αλήθεια σχετικά με το Άγιο Πνεύμα, το οποίο υπήρχε αεί ως Πρώτη Αιτία και Πρώτη Αρχή Δημιουργίας Κόσμου!!!
Στις πράξεις των Αποστόλων υπάρχει μια ρήση, την οποία αναφέρει ο Παύλος πραξ, 19, 3 (δεν θα ασχοληθώ με το αν τον δέχεστε ή όχι, η αλήθεια είναι πως υπήρξε): "Ει Πνεύμα Άγιον ελάβετε πιστεύσαντες". Αυτό ελέχθει στην Έφεσο τότε και του απάντησαν : "Ουδέ ει Πνεύμα Άγιόν έστιν ηκούσαμεν". 
Κι εδώ έχουμε αυτό που δεν κατανοείται από τους περισσότερους γιατί είναι αόριστο; Είναι μια δύναμη απρόσωπη; Είναι μια ενέργεια; Είναι άυλη εξουσία και ουσία μη κατανοητή την οποία προσπαθεί ν΄ακούσει κάποιος με τα αυτιά του; Τι είναι το Άγιο Πνεύμα που δόθηκε σοτυς Αποστόλους την ημέρα της 50ής και φανερώθηκε με γλώσσες φλόγας πάνω στα κεφάλια τους και το είδαν αυτό το θαύμα όλοι; Αλλά το Πνεύμα το Άγιον εκείνη την ημέρα φανερώθηκε σε όσους είχαν τη Διδασκαλία Ιησού Χριστού, δηλαδή είχαν πάρει όλη τη Μύηση!
Αλλά η Μύηση είναι αυτή που έχει έτσι σκορπιστεί και δεν κατανοεί ο περισσότερος κόσμος τίποτα;
Οι περιγραφές στις γραφές έχουν μια ατμόσφαιρα νεφελώδη θα έλεγα, καθώς το περιγράφουν με πολλούς τρόπους εικαστικής φαντασίας: φλόγα, πνοή, οσμή ευωδιάς, χρίσμα, περιστέρι. Και παρ΄όλες αυτές τις περιγραφές, εδώ και χιλιάδες χρόνια, συνεχίζει να παραμένει ασύλληπτο κι απρόσιτο από τους πιστούς, γιατί δεν μπορεί εύκολα να καθοριστεί ή δεν το έχουν κατανοήσει οι όσοι λειτουργούν και τρέχουν κι ανάβουν οι πιστοί κεριά και δώστου μετάνοιες...κι ύστερα βρισιές, κλεψιές, μνημόνια, κοροϊδίες, μίσος, φανατισμός, έχθρες...

Το πρόβλημα είναι πως οι Χριστιανοί έχουν εστιαστεί στο πρόσωπο του Χριστού, της Παναγίας και των Αγίων που έχουν μαρτυρήσει και ζητούν στις προσευχές τους να μεσολαβήσουν για τα καθημερινά τους προβλήματα και θέματα. Είναι αφοσιωμένοι σε ένα πρόσωπο και δεν τολμούν να υπερβούν αυτή την αφοσίωση και πίστη τους, πλησιάζοντας το Άγιον Πνεύμα, γιατί δεν το γνωρίζουν! Δυστυχώς δεν αφήνουν οι ιερείς, τόπο στους πιστούς, να δουν την αλήθεια Του Αγίου Πνεύματος! Γιατί;
Ας απαντήσει ο καθένας μόνος του...για το τι συμβαίνει στην κοσμική εξουσία του Θεού επί γής μέσα στις θρησκείες...

Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια μέσα από τις γραφές των Αποστόλων, και από το βιβλίο του Αγίου Πνεύματος, ας δούμε τι γράφουν για τη ΔΟΞΑ της ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ! Θα παρατηρήσουμε πως ο Ιησούς από την Γαλιλαία διαφέρει από τον Χριστό της Πεντηκοστής. Κι όμως είναι το ίδιο πρόσωπο και δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι που ασπάζονται το Χριστό πως είναι ακριβώς και τι είναι το Άγιον Πνεύμα. Μόνον συνειδητοποιώντας την στενή σχέση της γνώσης που ενώνει τον "Αμνό του Θεού" με την "Περιστερά" μέσα από τα όσα μελετήσουμε συλλογικά όμως κι όχι ξεχωριστά, τότε θα δούμε πως φωτίζεται κι αποκαλύπτεται η ΤΡΙΆΔΑ και είναι Ένα και το Αυτό Πρόσωπο που Υπήρχε απ΄Αρχής κόσμου!.. Ο Ιωάννης ο Θεολόγος αποκαλεί τον σαρκωθέντα Ιησού Χριστό Λόγο Θεού. Δηλαδή φανερώνει πως είναι η Υπόσχεση του Θεού στους ανθρώπους. Αλλά τι είναι τα γραπτά κείμενα του Ιωάννη και ποιες εμπειρίες έζησε ώστε να γράψει αυτά που έγραψε; Είδε και άκουσε ο Ιωάννης και δεν είναι εύκολο να κατανοήσει η σημερινή ανθρωπότητα τα όσα αφηγείται. 
Σαν συγγραφέας και Ποιήτρια, επιτρέψτε μου να σας πω, ότι ο Ιωάννης αποκαλύπτει αλήθειες που είναι μόνον για Μυημένους να τις κατανοήσουν!.. Φυσικά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει κάποιος να έχει έστω 1 χρόνο στη ζωή του απομονωθεί με νηστεία και προσευχή στο Άγιο Πνεύμα σε σπηλιά μακριά από τα εγκόσμια...



Αλλά, ξέρετε στην εκκλησία μας δεν υπάρχουν προσευχές για το Άγιον Πνεύμα. 
Γιατί; Ξέρει κάποιος να πει; Και η εντύπωση που μου προκαλεί η αλλαγή και το μπέρδεμα στους χώρους της ορθόδοξης εκκλησίας είναι πως ενώ παλιότερα το Άγιο Πνεύμα είχε μια παράσταση ενός ασπρομάλλη γέροντα που καθόταν σε θρόνο και δίπλα του καθόταν σε θρόνο ο υιός και πάνω τους πετούσε ένα περιστέρι λευκό, τώρα έχουν αλλάξει την παράσταση. Εικονίζεται με 3 Αρχαγγέλους...
Τελικά υπάρχει παράσταση Αγίου Πνεύματο, ναι ή όχι;
Ας πουν λοιπόν την αλήθεια για το Φως! Αυτό το Άγιο Φως, που φωτίζει το Νου των ανθρώπων που αναζητούν τη θεία Φώτιση!.. Αν με την καρδιά και το νου προσευχηθούμε θα βρούμε εκείνα τα λόγια που είναι η αληθινή επίκληση για το Άγιο Πνεύμα, αλλά μέσα σε νηστεία και αναζήτηση του Θεού της Αλήθειας και του Ιερού Φωτός! 


"Ελθέ Πνεύμα Άγιον και Πέμψον Ουράνιον Σου Φωτός Απαύγασμα...
...Ελθέ Φως των καρδιών, Παρακλήτωρ Άριστε... Πιστών δεομένων Σου, άνευ Θείας Σου Βουλής εν ανθρώπν επι γής ουδέν έστι..."
Το Άγιον Πνεύμα είναι ΔΩΡΕΑ και ΧΑΡΙΣ σε όλα τα όντα...και προσφέρεται "ΕΝ ΑΓΑΠΗ" και "ΜΕ ΑΓΑΠΗ"! Ας ακούσουμε τους ήχους της φύσης! Ας θαυμάσουμε τις ομορφιές της φύσης! Ας σεβαστούμε κι ας θαυμάσουμε τον συνάνθρωπο...Ας ευχαριστήσουμε για όλα!!!...
Στο πρώτο μου  βιβλίο Ποίησης "Φως και Σκοτάδι" εκδ. Διογένης 1990, η Πρώτη Ενότητα και το πρώτο Ποίημα αναφέρεται στην Δωρεά αυτή, για να κορυφωθεί στο Ποίημά μου: 

"Ηλιογέννηση σε τρεις χρόνους":


 ...Άκουσα χαράματα στα λιβάδια/τα μουγγανητά των αγελάδων,/στους ποταμούς τραγουδιστά νερά/και στων δασών τη σκιερή δροσιά/την αγράμπελη να ψάχνει για το φως/ανήσυχη απ΄των πουλιών τα φτερουγίσματα./}...{Ω! Ποιητή των λιβαδιών/απ΄των παιδιών τα ονείρατα/ έλα κι απίθωσε στο πανέρι μου/τα μυρωδάτα σου λουλούδια./Ω! Ποιητή των ουρανών/απ΄του κόσμου τα θαύματα/έλα κι απίθωσε στο λόγο μου/τις μελωδίες των αγγέλων.}...{Τα πολύχρωμα λουλούδια/μιλάνε στα μελίσσια συνεχώς/για την ομορφιά σου./Τα μεστωμένα στάχυα των χωραφιών/σκορπίζουν χαρά στους θεριστάδες/γιομίζοντας ενθουσιασμό την ποδιά τους./Τα χρώματα τ΄ουρανού/τραγουδούν στους ανέμους/για τη λάμψη του ήλιου/και η βροχή χαρίζει φιλιά/πλουτίζοντας τ' αμπάρια της γης με ζωή...


Οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος δεν γίνονται αντιληπτές σήμερα από τον σύγχρονο άνθρωπο και δεν αναγνωρίζονται, γιατί έχει εκφυλιστεί η ανθρωπότητα και έχει μεγάλη άγνοια για τις Πνευματικές Αξίες! 
Το ότι στη Γη οι άνθρωποι λατρεύουν το Θεό μέσα από διαφορετικές ομάδες και τρόπους, αλλά δεν έχουν γνωρίσει τη διδασκαλία του Χριστού, δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτό οπού ήρθε για να φανερώσει ο Χριστός. Δηλαδή την ίδια τη Βασιλεία του Θεού η οποία δεν είναι ανεξάρτητη από τη Βασιλεία του Πνεύματος το οποίο φανερώθηκε πολλές φορές κι επιβεβαίωσε με ήχο και με παραστάσεις περιστεράς και φλόγας την επιβεβαίωση για τα όσα ο Κύριος Ιησούς Χριστός έλεγε. 
Αν δεν κατανοήσουμε πως το Άγιον Πνεύμα είναι ΒΑΣΙΛΙΑΣ των Ουρανών καθώς λέγει και η ίδια η Προσευχή την οποία άφησε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, τότε πως θα κατανοήσουμε την αλήθεια του Αγίου Πνεύματος; Η  Προσευχή που μας άφησε ο Ιησούς Χριστός είναι: 
"Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε το Πνεύμα της Αληθείας ο Πανταχού Παρών και τα Πάντα Πληρών, ο Θησαυρός των Αγαθών και Ζωής Χορηγός, Ελθέ και Σκήνωσον εν ημίν και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος και Σώσον Αγαθέ τας ψυχάς ημών"
Αλλά και η άλλη Προσευχή που άφησε στην ανθρωπότητα, φανερώνει την αλήθεια του Ουράνιου Πατέρα του Φωτός, δηλαδή του Αγίου Πνεύματος:
"Πάτερ ημών ο εν τοις Ουρανοί Αγιασθήτω το Όνομά Σου, Ελθέτω η Βασιλεία Σου, ως εν Ουρανώ και επί της γης. Τον άρτον ημών τον επιούσιον δος ημίν σήμερον και άφες ημίν τα ωφελήματα ημών ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέτες ημών και μη ησινέγγεις ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρήσε ημάς από του πονηρού".
Αλλά η επίγεια εξουσία του Θεού, έχει οδηγήσει την ανθρωπότητα σε μια συνήθεια, δίχως αντίληψη. Κάνει ο κόσμος πράγματα από συνήθεια κι όχι από συνείδηση. Δηλαδή πάει κάποιος στην εκκλησία από συνήθεια "καθ έξιν", όπως πλένει τα χέρια του κι όχι από πραγματική συνειδητοποίηση τι είναι ο Θεός του Φωτός, ο οποίος όπως είπε και δίδαξε ο Ιησούς Χριστός είναι Παντού Παρών. Δηλαδή μπορεί να προσευχηθεί ο άνθρωπος όπου βρίσκεται!
Συνειδητοποίηση λοιπόν γιατί δίχως αυτήν πως θα κατανοήσουμε τα άυλα Μυστήρια κι όλη την Δωρεάν Θεϊκή Πνευματικότητα που υπάρχει σε όλη τη γη;
Διότι ο Άγιο Πνεύμα ως Δωρεά δεν τσιγκουνεύεται και δεν πηγαίνει μονομερώς σε ένα έθνος και σε έναν μόνον λαό σαν να είναι αυτός ο λαός ξεχωριστός. Το Άγιο Πνεύμα δεν ξεχωρίζει, απλά προσφέρεται σε όσους με αγνή πρόθεση το γυρέψουν. Έχει προσφέρει τη Δωρεά του Φωτός σε πολλούς αναζητητές από αρχαιοτάτων χρόνων μέσα από Διδασκαλίες για Αρετές και Ιδέες σοφίας, που ήρθαν στην ανθρωπότητα. Οι Έλληνες είχαμε αυτήν τη μεγάλη χάρη και την περιφρονήσαμε...
Ο ίδιος ο Χριστός μπροστά στον Πιλάτο, έδειξε υπόκλιση στο Άγιο Πνεύμα, λέγοντάς του: "Συ λέγεις ότι βασιλεύς εγώ ειμί", είπε στον Πιλάτο.

Μετά την Ανάσταση μόνον το Άγιον Πνεύμα, μας φανερώνει την παρουσία του Χριστού.
Αλλά πόσοι που διαβάζετε αυτό το Δοκίμιο, γνωρίζετε πραγματικά τη Διδασκαλία του Ιησού Χριστού; Ας σταθούμε στην Διδασκαλία του που είναι πράγματι Διδασκαλία Αγάπης και τότε θα δούμε ξεκάθαρα το όλο Φως να ξεδιπλώνεται. Αλλά μόνον σε αυτή του την εντολή:"ΑΓΑΠΑΤΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ" και ας κατανοήσουμε αυτό που έλεγε:"Εγώ ειμί το φως του κόσμου..."
Ο Ιησούς Χριστός λέει για το Άγιον Πνεύμα στους μαθητές του:
" Ου γαρ λαλήσει αφ΄ εαυτού, αλλ΄ όσα αν ακούση λαλήσει...ότι εκ του εμού λήψεται και αναγγελεί υμίν", γράφει ο Ιωάννης ο Θεολόγος. Το Πανάγιο Πνεύμα φανερώνει το Χριστό σε εμάς και παρουσιάζει το Πρόσωπο της Σωτηρίας του κόσμου, γιατί είναι η ηχώ του Λόγου Του Θεού. Είναι η φλόγα οπού κατέβηκε στους μαθητές του την ημέρα της Πεντηκοστής για να το καταλάβει ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να προσεύχεται στη δική του μητρική γλώσσα, αλλά το Πανάγιο Πνεύμα Κατανοεί κι Ακούει όλους τους ήχους κι όλα τα ψελλίσματα "υπερεντυγχάνει υπέρ ημών στεναγμοίς αλλαλήτοις" (προς Ρωμαίους, η, 26).
Το Άγιον Πνεύμα, είναι η μόνη οδός και η μόνη δύναμη που κινεί όλα τα όσα επιθυμούμε  για να τα προσλάβει και να μας δώσει χάρη και ευλογία ο Θεός μέσω του Ιησού Χριστού, καθώς λέει κι ο Παύλος: "ουδείς δύναται ειπείν Κύριον Ιησούν ει μη εν Πνεύματι Αγίω"(Α΄Κορινθίους ιβ, 3). Δηλαδή μας επιτρέπει το Άγιον Πνεύμα να πούμε "Εγώ Ειμί" όταν απευθυνόμαστε στον Κύριον Ιησού Χριστόν, σαν να λέμε "Συ".
Ο απόστολος Παύλος λέει ξεκάθαρα: "Υμείς δε έστε σώμα Χριστού και μέλη εκ μέρους"
και συνεχίζει: "ή ουκ οίδατε ότι το σώμα υμών ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος έστιν;".
Δηλαδή οι Χριστιανοί είμαστε ισοδύναμοι "εν Χριστώ και εν Αγίω Πνεύματι", αλλά "δια του Χριστού εν Αγίω Πνεύματι".
Δεν μπορούμε δηλαδή να δούμε ξέχωρα το Άγιο Πνεύμα από τον Υιό και τον Πατέρα, γιατί δεν υπάρχει επαλήθευση της Αγίας Παρουσίας Του.  Έτσι το δίδαξε ο Ιησούς Χριστός φανερώνοντας το πρόσωπο του Πατρός Του Σαβαώθ!..
Αλλά γιατί δεν υπάρχουν πολλές προσευχές που ν΄απευθύνονται άμεσα στο Άγιον Πνεύμα, αναρωτιέται κάποιος. Αν σκεφτούμε τους λόγους, θα δούμε πως μόνο με την ΕΠΙΚΛΗΣΗ του προσευχόμεθα απευθείας. Ακόμα και μέσα στην εκκλησία, ελάχιστες είναι εκείνες οι ευχές που απευθύνονται στο Άγιο Πνεύμα. 
Την ημέρα της Πεντηκοστής οι ορθόδοξοι χριστιανοί, απαγγέλλουμε γονατιστοί 7 μεγάλες ΕΥΧΕΣ, αλλά αυτές απευθύνονται στο Θεό και στο Χριστό. Μόνον η ΕΥΧΗ "Ελθέ Πνεύμα Άγιον..."απαγγέλλεται για το άγιον Πνεύμα.
Θα κατανοήσουμε πως δεν μπορούμε να απευθυνθούμε σε κανέναν Άγιο και ν΄ απαγγείλουμε καμιά προσευχή και να εισακουστεί η προσευχή μας, αν δεν έχουμε μέσα μας Πνεύμα Άγιον...Αυτό είναι η διαδρομή που οδηγεί την προσευχή μας στο Θεό που βρίσκεται μέσα στον Υιό εξ΄αιτίας της θείας σαρκώσεως. Γι' αυτό καλό θα είναι να λέμε οι βαφτισμένοι ορθόδοξοι χριστιανοί: "Κύριε Ιησού εν Πνεύματι Αγίω εισάκουσον την προσευχή μου..."

Το Άγιον Πνεύμα ταυτίστηκε με το Πνεύμα του Αναστημένου Ιησού, είναι το Φως Του, είναι ο ίδιος ο Θεός αεί εις τους αιώνες των αιώνων που φανερώθηκε μέσα από την έλευση του Χριστού. Ο Ιησούς Χριστός είναι όλοι οι έως την εποχή Του σαρκωθέντες Θεοί του φωτός από αρχής κόσμου. Είναι ο ίδιος το Α-Ω όλων των θείων φωτεινών δυνάμεων, όπως ο ίδιος έλεγε!

Αλλά και ο Βούδας φανέρωσε το Φως στην ανθρωπότητα μέσα από διδασκαλίες σοφές! Κι αυτόν τον επισκέφτηκε το Άγιον Πνεύμα! Ας κατανοήσει ο κόσμος την αλήθεια κι όχι να βλέπει μονόπλευρα τα πράγματα...
Ας γίνουν οι χριστιανοί καλύτεροι χριστιανοί εφαρμόζοντας τα λόγια και τη Διδασκαλία του Ιησού Χριστού! Να μη κρίνουν για να μη κριθούν!!!

Στη Βάπτιση του Ιησού φανερώνεται με περιστερά και ακούγεται η φωνή του Θεού.
Το βράδυ της Αναστάσεως ο Αναστημένος Ιησούς παρουσιάζεται στους Αποστόλους "ενεφύσησε και λέγει αυτοίς. Λάβετε Πνεύμα Άγιον".
To  πρωί της Πεντηκοστής ακούστηκε ξαφνικά από τον ουρανό "ήχος ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας".
Δηλαδή στην Ανάσταση η πνοή βγαίνει από τον Ιησού Χριστό με τρόπο ορατό στους μαθητές του, αλλά σε πιο ελαφριά μορφή.
Ενώ την Πεντηκοστή έρχεται από τον ουρανό με φλόγα δυναμικά.
Είναι αυτή η φλόγα της Ανάστασης οπού δεν καίει κανέναν, αλλά φωτίζει και χαρίζει ζωή και χαρά!
Και ο Πέτρος αναφωνεί και διακηρύττει: "Τούτον τον Ιησούν ανέστησεν ο Θεός...την τε επαγγελίαν του Αγίου Πνεύματος λαβών παρά του πατρός εξέχεε τούτο ο νυν ημείς βλέπετε και ακούετε".
Έτσι ο καθένας που έλαβε κι αποδέχτηκε τον Χριστό κατέχει το Άγιον Πνεύμα με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι μαθητές του πριν την Πεντηκοστή. Ας φτάσουμε λοιπόν να κατανοήσουμε την Πεντηκοστή αοράτως με πίστη εσωτερικά, δια της οποίας φανερώνεται δυναμικά ¨μέσα στην ψυχή και στο Νου μας το Άγιον Πνεύμα "εντός ημών" και "δι' ημών". Αυτό γίνεται μόνο μέσα από προετοιμασία που έγινε από το Πάσχα μυστικά και σιωπηλά και με καθαρή πίστη κι αποδοχή του Αγίου Πνεύματος. Η φανέρωσής του γίνεται "εν δυνάμει" και αποτελεί ένα ξεχωριστό φαινόμενο κι ασυνήθιστο γεγονός. "Και ιδού Πνεύμα κραταιόν διαλύον όρη και συντρίβον πέτρας ενώπιον Κυρίου, ουκ εν τω πνεύματι Κύριος. Και μετά το πνεύμα συσσεισμός και ουκ εν τω συσσεισμώ Κύριος και μετά τον συσσεισμόν πυρ, και ουκ εν τω πυρί Κύριος. Και μετά το πυρ φωνή αύρας λεπτής, κακεί Κύριος"
...
Το Άγιον Πνεύμα καθοδηγεί και στηρίζει τη ζωή μας!
Υπάρχει σε όλους και όλες που αποδέχονται το Ουράνιο Θεϊκό Φως του Θεού της Α΄Αρχής και του Α΄Αιτίου και υπάρχει ως Διδασκαλία από την αρχή του ανθρωπίνου γένους μέσα σε όλους τους λαούς!
Χρόνια Πολλά εις πολλά πολλά έτη
Με αγάπη και φως
Νότα Κυμοθόη

© Nότα Κυμοθόη