ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η Κύπρος και η σημερινή κατάστασή της, Γράφει η Νότα Κυμοθόη

                                                               by N. KimothoiΆδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

Η Κύπρος και η σημερινή κατάστασή της
Γράφει η Νότα Κυμοθόη

Ο καθένας που σκέφτεται ας αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες
σε σχέση με την Κύπρο, είτε είναι απλός πολίτης,
είτε είναι άνθρωπος που έλαβε μέρος στην όλη αυτή κατάσταση...

Ο φάκελος της Κύπρου έχει ανοίξει
και φυσικά η αλήθεια είναι μόνον μία
όχι δυο...

Το ποιος έφταιξε ή ποιοι επωφελήθηκαν οικονομικά
αλλά και εδαφικά από την καταπάτηση της Μεγαλονήσου
το ξέρει μέχρι και η απλή νοικοκυρούλα
που πλάθει τα κουλουράκια και τις λιοτές της...

Το θέμα είναι πως μετά την ολονύχτια συνεδρίαση
και μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων
αποφάσισαν την τύχη της Λαϊκής και το Δημόσιο χρέος της Κύπρου
και φυσικά τον έλεγχο της ζωής των κατοίκων της...
για να διασώσουν όπως αποφάσισαν την Ε.Ε.

Έτσι λοιπόν το σενάριο έχει ως κάτωθι


Η Κύπρος κλείνει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της και αρχίζει διαδικασία αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Κύπρου στο πλαίσιο συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές. Αυτή την συμφωνία ενέκρινε το Γιούρογκρουπ σήμερα τα χαράματα. Κι έχει ως εξής:

Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.

Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.

Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.

Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.


Ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), δήλωσε το πρωϊ της Δευτέρας αξιωματούχος της ΕΕ. «Εγκρίθηκε», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της δημοκρατίας κατά την απουσία του κ. Αναστασιάδη.
Αναλυτικότερα, για τις τράπεζες, μετά από την παρουσίαση των σχεδίων των κυπριακών αρχών, τα οποία έγιναν δεκτά από το Eurogroup, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:


1. Η Λαϊκή θα εξυγιανθεί άμεσα, με πλήρη συμμετοχή των κατόχων μετοχών, ομολόγων και μη ασφαλισμένων καταθετών, στη βάση της απόφασης από την κεντρική τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πρόσφατα υιοθετηθέν πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών.


2.Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα μετακινηθεί άμεσα.


3. Η καλή τράπεζα θα περάσει στην Τράπεζα Κύπρου μέσω του πλαισίου για την εξυγίανση των τραπεζών, αφού ακούστηκαν και οι προτάσεις των δ.σ. των Λαϊκής και Κύπρου. Θα αναλάβει τα 9 δισ. ευρώ του ELA. Μόνο οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου θα «παγώσουν» μέχρι να υλοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, και ίσως στη συνέχεια να υπόκειται στις κατάλληλες συνθήκες.


4.Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου με βάση τους εφαρμόσιμους κανόνες.


5.Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μιας μετατροπής καταθέσεων/μετοχών των μη ασφαλισμένων καταθέσεων με πλήρη συμμετοχή των ομολογιούχων και των κατόχων μετοχών.


6.Η μετατροπή θα είναι τέτοια που το 9% των κεφαλαίων διασφαλίζεται από το τέλος του προγράμματος.


7.Οι ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως.


8.Τα λεφτά του προγράμματος (10 δις. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αυτά...και η ζωή συνεχίζεται με φραπεδάκια(?)...

Υπάρχει...μέλλον...και καλή διάθεση...

Με αχ και βαχ, συνηθισμένος ο κόσμος...
όλα θα περάσουν...

Ξυπνήστε επιτέλους από το λήθαργο...
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη