ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Νότα Κυμοθόη "Σύμπαντος δωρεά" και "ΕΡΩ" Παρουσίαση βιβλίων

Νότα Κυμοθόη
"Σύμπαντος δωρεά" και "ΕΡΩ"
Παρουσίαση βιβλίων
Στον πανέμορφο πολιτιστικό χώρο των εκδόσεων Όστρια, Χέυδεν 3, περιοχή Πεδίον Άρεως, στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου 2023 παρουσιάστηκαν στο αναγνωστικό κοινό τα δύο (2) βιβλία Νέας Ελληνικής Ποίησης της Νότας Κυμοθόη
"Σύμπαντος δωρεά" και "ΕΡΩ". Το βιβλίο της "Σύμπαντος δωρεά" είναι δίγλωσσο με τον τίτλο Neohellenic Poetry Nota Kymothoe "Universe's bequest" Translator Aristaios Lykeiarxes (D.M.P.) στην αγγλική γλώσσα. Τα εξώφυλλα κοσμούν ελαιογραφικοί πίνακες ζωγραφικής της Ποιήτριας Νότας Κυμοθόη.
Η εκδήλωση παρουσίασης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεγάλη. Το μουσικό σχήμα Duete of akroasi του Ωδείου Ακρόαση υποδέχτηκε τους καλεσμένους και βιβλιόφιλους με μουσική. Έπαιξαν οι μουσικοί 
Αλίκη Χολέβα στο πιάνο και Δέσποινα Τσαπακίδη στο φλάουτο κι ακούσαμε μέρος από Dimitri Shostakovich 2 Waltz και ο μαθητής της ΣΤ' Δημοτικού Θέμης Μετεβελής έπαιξε με την κιθάρα του τον Ύμνο της χαράς! 
Αφού καλωσόρισε ο εκδότης έλαβε το λόγο ο κ. Κωνσταντίνος Σχινάς πρώην Ειδικός Εμπειρογνώμων του ΥΠ.ΕΞ. Παρουσίασε το βιογραφικό της Λογοτέχνιδος Νότας Κυμοθόη και μίλησε για το δίγλωσσο βιβλίο της "Σύμπαντος δωρεά"/"Universe's bequest" που έχει μεταφράσει τέλεια ο Ελληνο-Kαναδός Καθηγητής Aristaios Lykeiarxes (D.M.P.).
Τόνισε τη μεγίστη πολιτισμική προσφορά της Νότας Κυμοθόη στον Πολιτισμό, καθώς το όλο έργο της έως τώρα προβάλλει παγκοσμίως την Ελλάδα, όπου κι αν βρίσκεται. 
Η ποιητική γραφή της έχει δύναμη από τα πρώτα της βιβλία και τα ποιήματα του βιβλίου αυτού προβάλλουν χώρες και πολιτισμούς σε τόπους και πόλεις όπου εργάστηκε, ταξίδεψε και κατοίκησε. Η Κύπρος, ο Καναδάς, η Ευρώπη, η Ελλάδα και το αγκάλιασμα όλων των λαών της οικουμένης καθώς ο αρχαίος ελληνικός Πολιτισμός διαμόρφωσε κι επηρέασε τους πολιτισμούς και τις κουλτούρες των άλλων λαών. Έκλεισε την ομιλία του απαγγέλοντας το ποίημα του βιβλίου στην ελληνική γλώσσα "Των λαών το γεφύρι". Ακούσαμε μέρος από Mozart στο πιάνο και στο φλάουτο από το μουσικό σχήμα Duete of akroasi στη συνέχεια που συνόδευε 


με μουσικό χαλί την απαγγελία του ηθοποιού, σκηνοθέτη, ποιητή και Ειδικού Γραμματέα της Π.Ε.Λ. Θανάση Σάλτα! Απέδωσε με τέλεια απαγγελία τα Ποιήματα που εκείνος επέλεξε από το βιβλίο που έγραψε η Ποιήτρια Νότα Κυμοθόη στο Calgary, στο Medow Lake, στο Winnipeg του Καναδά, στο Ελεδιώ, στην Πάφο της Κύπρου και στην Βιέννη της Ευρώπης. Η Νότα Κυμοθόη απήγγειλε ένα αγαπημένο της Ποίημα που έγραψε στο Jasper του Καναδά. Ο Θέμης Μετεβελής έπαιξε ένα μινουέτο στην κιθάρα του και έλαβε το λόγο 
στη συνέχεια ο κ. Ηλίας Στόφυλας υποψήφιος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΕΚΠΑ παρουσιάζοντας το βιβλίο "ΕΡΩ". 
Ο λόγος του με βαθιά ανάλυση για το ποιητικό βιβλίο της Νότας Κυμοθόη εντυπωσίασε. Εστίασε στο λόγο και στα νοήματά της, αλλά και στο ποιητικό-λυρικό ύφος της, που ενώ είναι ελεύθερος ο στίχος γραφής της, έχουν οι στίχοι της εσωτερικό ρυθμό. Τόνισε πως η Ποίησή της στο βιβλίο αυτό έχει μεγάλη δύναμη γραφής, αλλά και προβληματισμού, καθώς οδηγεί τον αναγνώστη σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα γνώσης. Φιλοσοφικά νοήματα διατρέχουν ποιητικά το περιεχόμενο με μυσταγωγικό τρόπο καθώς το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Έρωτα! Τρυφερό και ρομαντικό αφήνει στον αναγνώστη μια γλυκιά αίσθηση που τον συναρπάζει και θέλει να το διαβάσει πάλι και πάλι. Ακούσαμε στη συνέχεια ένα μινουέτο από τον κιθαρίστα Θέμη Μετεβελή και πήρε το λόγο η Ποιήτρια Νότα Κυμοθόη.





Ευχαρίστησε καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα της εκδήλωσης και τους ομιλητές και τον Θανάση Σάλτα και τους μουσικούς. Έκανε ένα λογοπαίγνιο με τον Ηλία Στόφυλα και τμώντας τον αρχαίο Θεό Έρωτα άρχισε να απαγγέλλει από το βιβλίο της ΕΡΩ επιλέγοντας στίχους από την αρχή έως το τέλος από όλες τις 7 ενότητές του.





"Φάος Ρυέντης Εσύ
κι εγώ
μια κυανή Περεηφικόλα
Είσαι λοιπόν φτερωτός!
Ο αρχαίος των Μυστηρίων!
Η έσω λαγνεία των ιστών!
Των κυττάρων μου η ταραχή!
..."

Η Ποιήτρια με ωραίο και καθαρό λόγο απήγγειλε και συγκίνησε τους παρευρισκόμενους όλους!




Κι ενώ ο κιθαρίστας Θέμης Μετεβελής έπαιζε έναν 
 
ισπανικό χορό με την κιθάρα του, συγκινημένος ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής και Ιστορικός συγγραφέας Κλεομένης Κατσούλας, από τότε που ήταν μαθήτριά του στο εξατάξιο Γυμνάσιο της Ελάτειας, ζήτησε να πει δυο λόγια. Συνεχάρει τη Νότα Κυμοθόη για την πρόοδο και ανάπτυξή της στη Λογοτεχνία και στην ποιοτική γραφή του Ποιητικού της Λόγου, αλλά και στη Ζωγραφική. Θυμήθηκε τον επιμελή τρόπο που διάβαζε ως μαθήτριά του τότε στο Λύκειο αλλά και τον τρόπο της να κρατά σημειώσεις στο μάθημά του κατά την παράδοση. Αποτελεί γι΄ αυτόν μεγίστη χαρά η λογοτεχνική της διαδρομή και πορεία και είναι υπερήφανος για τη Νότα Κυμοθόη.
Η συγκίνηση και η χαρά της Ποιήτριας δεν περιγράφεται από τη μεγάλη αυτήν έκπληξη! Τον ευχαρίστησε πολλαπλώς.
Ακολούθησαν χειροκροτήματα 

Αναμνηστικές φωτογραφίες με συγκίνηση!


Η πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος  κ. Καίτη Τύμη, τίμησε την Λογοτέχνη και Εικαστικό Νότα Κυμοθόη με την ευγενή παρουσία της!







Φίλες και φίλοι αναγνώστες από την Ελάτεια, τη Στυλίδα, την Αθήνα, τον Πειραιά, την Ηλιούπολη, την Πεντέλη, τα Πατήσια, την Καλλιθέα, τη Γλυφάδα, τον Υμηττό, τη Δάφνη, το Περιστέρι, την Κρήτη, τη Λάρισα, τη Σκιάθο, τη Λιβαδειά και την Πάτρα και συγγραφείς ήρθαν και τίμησαν την παρουσίαση των βιβλίων της Νότας Κυμοθόη!

Η Ποιήτρια στη συνέχεια υπέγραψε τα βιβλία της.