ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Νότα Κυμοθόη:"ΚΑΥΚΑΣΟΣ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ "


"ΚΑΥΚΑΣΟΣ:ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΔΙΟΣΚΟΥΡΩΝ"
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2014
Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi
Το ονομάζουν θεϊκό βουνό, και βουνό των διαμαντιών, κοιτίδα πολιτισμών και λαών με διαλέκτους και γλώσσες πολλές. Ξεκινάει από το Σότσι (έγιναν εκεί οι χειμερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 2014) και φτάνει ως το Μπακού. Με την υψηλότερη περιοχή της οροσειράς να ξεπετάγεται στο όρος Ελμπρούς στα 5.642 μέτρα ύψος.
Στην Μυθολογία αναφέρεται πως ήταν ένας βοσκός με το όνομα Καύκασος από τη Σκυθία που βοήθησε το Δία να εκθρονίσει τον πατέρα του Κρόνο κι ο Κρόνος τον εξόρισε σε αυτό το βουνό του Βορά (Βορέου όρος) και τον έδεσε εκεί ψηλά κι από τότε κανείς δεν τον ξαναείδε και  όλοι φώναζαν "Καύκασος" για να τον βρούν κι έτσι πήρε η οροσειρά αυτό το όνομα.

Ένας άλλος Μύθος αναφέρει πως από το ν Καύκασο πέρασε και ο ημίθεος Ηρακλής όταν έψαχνε για τα μήλα των Εσπερίδων.
Αλλά και στον Καύκασο είχε δέσει για τιμωρία ο Δίας και τον Προμηθέα που δημιούργησε το Χρυσό Γένος των ανθρώπων κι έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Γιος του ήταν ο Δευκαλίων, τον οποίο προειδοποίησε να φτιάξει μια ληνό για να σωθεί από τον κατακλυσμό που θα έκανε ο Δίας. Αλλά ο Δίας θύμωσε και τον έδεσε στον Καύκασο κι έστελνε τον χρυσό του αετό κάθε πρωϊ να του τρώει το συκώτι. Αλλά ο Προμηθέας ήταν αθάνατος και κάθε βράδυ το συκώτι του γινόταν πάλι. Όταν λοιπόν πέρασε από εκεί ο Ηρακλής, σκότωσε τον αετό και τον ελευθέρωσε κι ο Προμηθέας του είπε που θα βρει τα μήλα των Εσπερίδων.
 Η περιοχή των Οροσειρών του Καυκάσου, ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και στην Κασπία, αποτελεί σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, γεγονός που την έχει προικίσει με μακρά ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Οι ντόπιοι φημίζονται για το σεβασμό τους προς τους ηλικιωμένους, την αγάπη τους για το χορό και την εγκάρδια φιλοξενία τους. Για πολλούς επισκέπτες, όμως, το πιο συναρπαστικό πρόσωπο του Καυκάσου έχει να κάνει με την τεράστια ποικιλία εθνοτήτων και γλωσσών.
Σε κάποια χωριά γειτονικά, οι άνθρωποι δεν μπορούν να συννενοηθούν μεταξύ τους κι αυτό συνέβαινε από την αρχαιότητα καθώς έχει γράψει ο Ηρόδοτος πως υπήρχαν πολλοί λαοί, αλλά και ο Στράβων σημειώνει πως ήταν πάνω από 70 φυλές και πως πήγαιναν για τις  συναλλαγές τους στην Διοσκουριάδα* (σημερινό Σουχούμι) στη Μαύρη θάλασσα. Ενώ ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει πως επί εποχής του χρειάζονταν 130 διερμηνείς για να καταφέρουν να κάνουν συναλλαγές.
Σήμερα υπάρχουν 50 διαφορετικές εθνότητες και μιλιούνται περί τις 37 διαφορετικές γλώσσες  κι αυτό το πολυγλωσσικό ιδίωμα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ιστορικής και πολιτισμικής πλευράς.
Η γραφή τους είναι διαφορετική αλλά και η προφορά τους το ίδιο με πολλά σύμφωνα (ουμπίχ).
Ο Καύκασος αποτελεί το σημείο αναφοράς πολλών μύθων από πολλούς λαούς (Περσία, Άραβες) κι αποτελεί σημείο απ΄όπου πήραν τα μάρμαρα για το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη(ορθομαρμάρωση).
* Διοσκουριάδα: πόλη προς τιμήν των Διόσκουρων (Διός Κούροι). Κατοικήθηκε από τους γιους του Δία, που ήταν θεοί φωτός.

© Nότα Κυμοθόη