ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΕΒΑΝ ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ, εκδ. Ψυχογιός, Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2012

ΕΡΕΒΑΝ 
ΜΙΑ ΚΡΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ
ΖΙΛΜΠΕΡ ΣΙΝΟΥΕ εκδ. Ψυχογιός
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2012


Από το έργο του Ζιλμπέρ Σινουέ σε Γαλλική γλώσσα
η μεταφράστρια Βασιλική Κοκκίνου, μας έδωσε αυτό
το θαυμάσιο βιβλίο, που είχα την τύχη να διαβάσω.


Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, όπου ο Ζ. Σινουέ
αφηγείται γεγονότα ιστορικά με επίκεντρο τους
ήρωές του που τα έζησαν. Επικεντρώνεται στην
φιλήσυχη οικογένεια Τομασιάν και στις όμορφες
οικογένειες της κοινότητας των Αρμενίων στην
Κωνσταντινούπολη του 1915. 
Οι Τούρκοι δολοφόνησαν τους γονείς και τον
σεβαστό παππού Βαφέ μπροστά στα δυο παιδιά
Σουσάνα και Αράμ. 
Η περιγραφή ενός εφιαλτικού ταξιδιού των δυο
αδερφών στα βάθη της Μ. Ασίας συγκλονίζει.
Η Ερεβάν, ως πόλη επίκεντρο των Αρμενίων
αποτελεί τίτλο αναφοράς για τη μεγάλη
γενοκτονία αυτού του λαού, αφήνοντας πίσω
μνήμες που διαποτίζουν το DNA των επόμενων 
γενιών και αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι
για τη βαρβαρότητα ανθρώπων σε ανθρώπους.


Το συστήνω με πολύ αγάπη σε όσους
αγαπούν τα ιστορικά μυθιστορήματα.


Νότα Κυμοθόη



ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2012


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Γράφει η Νότα Κυμοθόη 2012

Έτσι απλά για να θυμηθούν
όσοι έχουν πάθει ...αμνησία...

  *Το 2012 η Ελλάδα προσπαθεί να βρει το δρόμο της με τη συνεργασία αυτής της κυβέρνησης και μέσα από μια διαδρομή πολιτικών, που έχουν γονατίσει την οικονομία της αλλά και την κοινωνία της σε άθλια κατάσταση. Έτσι φαίνεται η εικόνα προς τα έξω το 2012. 
Είναι όμως έτσι;
*Το 2011 επί ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου βρίσκει την Ελλάδα σε μια απελπιστική κατάσταση οικονομίας και προβλημάτων που τον εξαναγκάζουν να τρέχει να βρει δανειστές για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα των τραπεζών της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις του Γ. Παπανδρέου οδηγούν την Ελλάδα σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το κυβερνητικό σχήμα αλλάζει και αναλαμβάνει ο Λ. Παπαδήμος, προερχόμενος από το τραπεζικό σύστημα. 
*Το 2010 οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Μ. Ανατολή απασχολούν το Υπ. Εξωτερικών καθώς και τα όσα συμβαίνουν στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Αλλά τα γεγονότα στο εσωτερικό της χώρας από τη μία ως την άλλη άκρη δημιουργούν το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, καθώς βγαίνουν στην επιφάνεια πολλά οικονομικά σκάνδαλα. Ο Γ. Παπανδρέου επιβάλει το Μνημόνιο.
* Το 2009  ο Γιώργος Παπανδρέου (κομματικό σχήμα ΠΑΣΟΚ) σχηματίζει κυβέρνηση στις εκλογές (6 Οκτωβρίου) με πολλά νέα άτομα και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε 14 ημέρες μετά την εκλογή του στην Κύπρο. Η χρονιά τελειώνει με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά ως προέδρου της Ν.Δ. που κατόρθωσε να επικρατήσει ανάμεσα στη Ντόρα Μπακογιάννη και στον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Είχαν συμβεί πολλά στην κυβέρνηση της Ν.Δ. καθώς ο Κων/νος Καραμανλής μετά από τους εκβιασμούς που δεχόταν ο ίδιος και η οικογένειά του, παραιτήθηκε ( Σεπτέμβριο) καταφεύγοντας σε εκλογές. Τότε ο Γ. Σουφλιάς αποχώρησε από την πολιτική σκηνή και ο ισχυρός άντρας της οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δεν εκλέχτηκε βουλευτής. Είχε επικρατήσει δε από το καλοκαίρι (Ιούνιο) στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό βοήθησε η σκληρή πολιτική του Γ. Αλογοσκούφη που δεν μπορούσε να εξηγηθεί εκείνη την περίοδο.

*Το 2008 ήταν μια χρονιά που βρήκε την Ελλάδα μέσα σε μια μπερδεμένη κατάσταση, την οποία ελάχιστοι είχαν κατανοήσει. Ο μεν Κ. Καραμανλής προσπαθεί να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Τουρκία (κάνοντας κουμπαριές), ενώ βράζει το θέμα με το όνομα Μακεδονία, ο δε Γ. Παπανδρέου αφαιρεί τον Κ. Σημίτη από τη λίστα της δύναμης του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τον διαγράφει. Στην Κύπρο εκλέγεται ο Δ. Χριστόφιας  του ΑΚΕΛ. Άνοιξε δε το κλειστό οδόφραγμα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία της Κύπρου και οι δύο κοινότητες μπορούσαν να επισκέπτονται η μια την άλλη. Χαιρέτησε αυτή την κίνηση ο Hans Gert Pottering (Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) . Η οδός Λήδρας οδηγεί μέσα στην κατεχόμενη Λευκωσία και οδηγεί στην πλατεία Σαραγιού (Ατατούρκ σήμερα) που κατοικούσαν στο Σαράι κάποτε οι φοροεισπράκτορες μουσελίμηδες που εισέπρατταν τους φόρους. Αυτή την εποχή στο διαδίκτυο ασκείται μια βρόμικη πολεμική εναντίον της Ελλάδας, από θέματα που αφορούν την Ιστορία της χώρας κι αποτελούν την μεγάλη απειλή της κοινωνικής και ιστορικής δομής της ιστορίας των Ελλήνων, από ανακρίβειες και μη αξιόπιστες πηγές ξένων πανεπιστημίων. Ο αναβρασμός γίνεται έντονος με τις συνεχείς πορείες των φοιτητών για το Νόμο Πλαίσιο και
καταστρέφεται το κέντρο της πρωτεύουσας της Ελλάδος από τις συνεχείς φωτιές και διαδηλώσεις με ζημιές σε καταστήματα, τα οποία αναγκάζεται η κυβέρνηση να αποζημιώσει με υπέρογκα ποσά. Πολλοί μετανάστες λαθραία εισέρχονται στην Ελλάδα γυρεύοντας άσυλο. Η υπόθεση Siemens έρχεται στην επιφάνεια και κορυφόνονται οι συζητήσεις για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

* Το 2007 η Ελλάδα πολιορκείται με έναν βρόμικο τρόπο ενώ είναι σε ένταση τα θέματα με το Κοσυφοπέδιο. Για το μόνο που ενδιαφέρεται ο πολιτικός κόσμος είναι οι καρέκλες τους, σε μια Ελλάδα η οποία πυρπολείται από τη μια ως την άλλη άκρη με καταστροφή πολλών εκτάσεων από δέντρα ελιάς (Πελοπόννησος). Καίγονται 270.000 εκτάρια γης και χάνουν τη ζωή τους 63 άνθρωποι (δήλωση αργότερα το 2011 πως οι Τούρκοι έκαψαν τα δάση). Είναι η χρονιά, όπου  Ελλάδα-Ρωσία υπογράφουν συμφωνία για το Φυσικό Αέριο (αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη) και χρονιά εκλογών, που εκλέγεται η Ν.Δ. με τον Κ. Καραμανλή με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη. Μια χρονιά όπου η χώρα ψάχνεται για τα αποθεματικά των ταμείων (JP MORGAN) και ξεσπά το σκάνδαλο με τα ομόλογα. O Γ.Γραμματέας του ΥΠ. Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλος φουντάρει για να μη φανεί το σκάνδαλο που είχε προκύψει.
*Το 2006 κυβερνά στην Ελλάδα η Ν.Δ. και συμβαίνει το εξής μεγάλο γεγονός. Η Εθνική Τράπεζα εξαγοράζει το 95% της Finansbank (τουρκική τράπεζα). Δηλαδή η Ελλάδα επενδύει σε τουρκικά κεφάλαια, όταν Υπουργός εξωτερικών είναι η Ντόρα Μπακογιάννη . Αυτή την εποχή η ελληνική και η κυπριακή κυριαρχία σε πλοία αποτελούν μια μεγάλη δύναμη στην Ε.Ε., πιέζοντας την Τουρκία ν' ανοίξει τα λιμάνια στο παράνομο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου. Ο Τ. Παπαδόπουλος ( πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) είχε κατορθώσει να συμφωνήσει με τον Μεχμέτ Αλή Ταλάτ (τουρκοκύπριο ηγέτη) για θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις των δύο χωρών. Υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο Ε. Μεϊμαράκης και ο υφ. Δημοσίας Τάξεως Χ. Μαρκογιαννάκης υποχρεώνεται να παραιτηθεί με τα θέματα που είχαν προκύψει. Έρχεται στο φως το μεγάλο σκάνδαλο με τις υποκλοπές μέσα από τα καρτοκινητά τηλέφωνα (συνέντευξη Βουλγαράκη-Ρουσόπουλου-Παπαληγούρα). 
* Το 2005 η Ελλάδα κουνιέται ολόκληρη από τις φοιτητικές απεργίες και τις πορείες των εργαζομένων ενώ διεξάγεται ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με κοινή απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ εκλέγεται ο Κ. Παπούλιας. Τα οικονομικά σκάνδαλα που υπάρχουν αναγκάζουν σε υποχρεωτική παραίτηση τον Υφ. Οικονομικών Α. Ρεγκούζο. Συντρίβεται το αεροσκάφος Helios στο Γραμαμτικό της Αττικής και χάνουν τη ζωή τους 121 άνθρωποι.
*Το 2004 η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Αυτή τη χρονιά η Ελλάδα ασχολείται με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων και ξοδεύονται αλόγιστα ποσά γι' αυτό το θέαμα σε κτιριακές υποδομές και χίλια δυο άλλα... θεάματα που γονατίζουν τη χώρα οικονομικά. Δήμαρχος Αθηνών είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Αυτό θα φανεί στα επόμενα χρόνια. Ήδη έχει πάρει η Ελλάδα το μεγάλο δάνειο επί Κ. Σημίτη ο οποίος παραιτήθηκε από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πετώντας το μπαλάκι στον Υπ. Εξωτερικών επί κυβερνήσεώς του Γιώργο Παπανδρέου. Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ήταν ο Δ. Ρέππας.  Μια χρονιά πολύ σημαντική για Ελλάδα και για Κύπρο. Με συμμετοχή και του Κ. Καραμανλή, που αυτή τη χρονιά σχημάτισε Κυβέρνηση στις εκλογές του Μαρτίου, ολοκληρώνεται στην Ελβετία το σχέδιο Κ. Ανάν για θέματα Κύπρου και ενώ ο ελληνικός λαός χαίρεται με τους Ολυμπιακούς αγώνες η Αμερική αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας το Νοέμβριο. Η Κύπρος γίνεται επίσημα μέλος της Ε.Ε.

*Το 2003 επί Κ. Σημίτη το ΠΑΣΟΚ επιβάλει φορολογία και αυξήσεις τιμών και το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και χάνει τη δύναμη που είχε ενώ προβαίνει σε ανασχηματισμό. Είναι η χρονιά που πραγματοποιείται στην Αθήνα η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. μαζί με άλλες 9 χώρες ενώ η Τουρκία απειλεί συνεχώς με παραβιάσεις εναερίου χώρου στο Αιγαίο και μικροεπισόδεια στην Κύπρο, όταν Πρόεδρος είναι ο Τ. Παπαδόπουλος. Η Ελλάδα προσπαθεί να συνηθίσει το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα και η αγορά γονατίζει μέσα σε αυτή την αναπροσαρμογή από την ακρίβεια των αγαθών.
*Το 2002 επί Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου (Ν.Δ.) και Πρωθυπουργού Κ. Σημίτη (ΠΑΣΟΚ) πραγματοποιείται η μεγάλη νομισματική αλλαγή στην Ελλάδα με απόσυρση της δραχμής και καθιέρωση του ευρώ. Υπ. εξ. ο Γ. Παπανδρέου και η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την εποχή ο Κ. Σημίτης συνεργάζεται με την Αμερική (Πρόεδρος Τζ. Μπους) για θέματα οικονομικά κι εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και με τη βοήθειά της ξεκινά και η εξάρθρωση της "Τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη", ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις του Υπ. Δημοσίας Τάξεως με εκπαίδευση στελεχών του στο εξωτερικό. Αυτή την εποχή πραγματοποιήθηκαν για την Κύπρο 4 κύκλοι συνομιλιών με το σχέδιο Κόφι Ανάν (αξιωματούχος του ΟΗΕ από την Γκάνα και Γ. Γραμματέας από το 1997) με τον τίτλο: "Ανάν-1" με Υπ. Εξωτερικών το Γ. Παπανδρέου και Υφυπεξ. τον Α. Λοβέρδο.
*Το 2001 κι ενώ έχει εγκαινιαστεί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αττική, έχουμε ένα μεγάλο κυβερνητικό ανασχηματισμό με τον οποίο χάνει τα σκήπτρα του Υπ. Οικονομικών ο Γιάννος Παπαντωνίου κι αναλαμβάνει ο Ν. Χριστοδουλάκης. Αυτή την εποχή λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης που δέχτηκαν στους δίδυμους πύργους οι ΗΠΑ, αναλαμβάνουν να αναδομήσουν όλη την ανθρωπότητα.
*Το 2000 έχουμε κοινοβουλευτικές εκλογές όπου επικρατεί το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη και υπογράφει την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Αυτή τη χρονιά επικρατεί  μεγάλη ένταση μεταξύ Πασοκικής Κυβέρνησης και Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδας για το ζήτημα της ανεξιθρησκίας, καθώς επιβάλλεται απαλοιφή του θρησκεύματος από την αστυνομική ταυτότητα.