http://todentrotiszois.blogspot.com

http://todentrotiszois.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΑΣ ΚΥΜΟΘΟΗ© Νότα Κυμοθόη

ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια

Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Νότα Κυμοθόη "Ελευθερία, ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας" Δοκίμιο
 Νότα Κυμοθόη
"Ελευθερία, ο μέγιστος καρπός της αυτάρκειας"
Δοκίμιο

   Έρχεται στο νου μου ο Επίκουρος που κάπου γράφει στην Ηθική του: “Ο δίκαιος βίος αταρακτότατος, ο δε άδικος πλείστης ταραχής γέμων”.  
     Ελλάδα και Κύπρος, καθημερινά τα τελευταία χρόνια ταρακουνιούνται οικονομικά και πνευματικά. Αλήθεια, που είναι σήμερα οι Έλληνες; Σκόρπιοι, σε όλο τον κόσμο και μέσα στις χώρες αυτές όπου οι περισσότεροι έχουν "λευχαιμία" σε ιστορικές αλήθειες κι ασελγούν σε ιερά και όσια με πρώτο την ελληνική γλώσσα και μετά το περιβάλλον Ελλάδα με τη βοήθεια ντόπιων σύγχρονων προδοτών. Κι αυτό είναι καλό; Τι θα πει Έλλην; Αυτός μήπως, που απολαμβάνει της ελληνικής υπηκοότητας σ΄ ένα χαρτί απογραφής ή αυτός που μετέχει της ελληνικής παιδείας; Και τι θα πει ελληνική παιδεία της οποίας το μέγιστο αγαθό είναι η Ελευθερία; Γιατί κάποιοι ταμπουρώνονται σε ομάδες θρησκευτικές και πολιτικές και καταστροφολογούν χρησιμοποιώντας την αρχαιότητα και την ορθοδοξία ή τις απόψεις ξένων Πανεπιστημίων με σκοπό να διαχωρίσουν τους Έλληνες; Δυστυχώς μετά την αντιπολίτευση, δεν έχουν τιμήσει σαν ενωμένος ελληνικός λαός καθώς έπρεπε το μέγα αγαθό της Ελευθερίας το οποίο αποδόθηκε αλλά χάθηκε και καθημερινά η χώρα πηγαίνει ολοταχώς σε μια οικονομική και πνευματική κατάρρευση, που ενώ φαίνεται στο βάθος αυτής της κατάντιας το φως, οι περισσότεροι δεν το βλέπουν. Αν λοιπόν υποθέσουμε πως αυτό το φως αποτελεί το κλειδί της Δύναμης των Ελλήνων, τότε ας το αδράξουμε. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος σήμερα κι όλα όσα απολαμβάνει είναι πολύ καλύτερος από τον παλιότερο κόσμο. Παλιότερα, δεν υπήρχαν σε χώρες εκτός Ελλάδας νόμοι κι επικρατούσε αδικία. Υπήρξαν λιμοί παντού κι ασθένειες αθεράπευτες κι ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη αλλά και μέθοδοι παιδαγωγικής απαράδεκτοι. Οι άνθρωποι έφεραν πρόοδο κι εξέλιξη μέσα από τα αρχαία ελληνικά ιδεώδη και τον πολιτισμό των Ελλήνων και τη χριστιανική ηθική στη συνέχεια, αλλά οι ιδανικές κοινωνίες απέχουν ακόμα από το όραμα των πολιτισμένων ανθρώπων.
     Κι ενώ της γης τα αγαθά είναι άφθονα, αυτή η αφθονία διαχειρίζεται από ελάχιστους και οι περισσότεροι υποφέρουν. Δεν θέλω να κάνω κανέναν χαρακτηρισμό για την Χαλυβουργική Αθηνών η οποία μεταφέρθηκε στο Βέλγιο. Θα θυμίσω μόνον κάτι, οπού οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν κι όσοι αγαπούν την έρευνα ας ψάξουν για να μάθουν και να ενημερωθούν. Το 1937, μετά από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 1930, δημιουργήθηκε παγκοσμίως μια ένωση χωρών για την ενεργειακή εκμετάλλευση με κύρια συμμετοχή και του Βελγίου, της Αγγλίας, Γαλλίας και Γερμανίας που αποτέλεσε τη βάση για την Ε.Ε. και φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως μετά από τους γαιάνθρακες οπού οι ατμομηχανές κινούσαν τα πάντα, το πετρέλαιο έγινε ο μαύρος χρυσός. Χρήματα δόθηκαν και στη χώρα Ελλάδα για ανάπτυξη των μεταλλευμάτων της και των ενεργειακών της πόρων. Αλλά ποιοι ιδιώτες με λεφτά του Δημοσίου και τις χώρες αυτές, τότε αναπτύχθηκαν και ποιοι δεν άφησαν την Ελλάδα και Κύπρο να εξορύξει το φυσικό της πλούτο; Η γραφειοκρατία, οι μίζες, η απληστία, η κακία, η ζηλοφθονία και οι κομματικές προσκολλήσεις σε ξένες χώρες και ξένα οικονομικά συμφέροντα αποτελούν τα κακά των Ελλήνων.
     Θα θυμίσω όμως και τους εξωτερικούς εχθρούς που δεν άφησαν ποτέ ήσυχους τους τόπους αυτούς από την αρχαιότητα. Μετά την μεγάλη ελληνική βυζαντινή αυτοκρατορία αρχίζουν τα μεγάλα βάσανα. Οι διαχωρισμοί των εκκλησιών που ίδρυσαν οι Απόστολοι του Χριστού σε Ορθόδοξη και Παπική, η ελληνολατρία των ξένων κι αργότερα ο διαχωρισμός της σε Αγγλικανική αλλά κι άλλες εκκλησίες στο μέλλον, δημιούργησε μια οικονομική κρίση για τον έλεγχο των ιερών και των θησαυρών που υπήρχαν στην Ανατολή. Το ξέσπασμα του ιερού πολέμου Γαλλίας-Αγγλίας και οι Σταυροφόροι κομμάτιασαν τη δύναμη των Ελλήνων κι έφεραν την τουρκοκρατία, ενετοκρατία, γαλλοκρατία, ρωσοκρατία κι αγγλοκρατία ως την απελευθέρωση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1837 και σιγά-σιγά των άλλων περιοχών της ενώ η ελληνική Κύπρος ρημαζόταν από πειρατές κι ήρθε η τουρκοκρατία και στη συνέχεια η αγγλοκρατία και η σημερινή διχοτόμησή της. Όσοι γνωρίζουν ιστορία μπορούν να αναλογιστούν γιατί συρρικνώθηκε ο ελληνισμός στα Βαλκάνια, στον Πόντο, στην Αρμενία, στη Μ. Ασία, στη Συρία, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο, στη Ν. Αφρική και στα παράλια της Μεσογείου και ποια είναι η ευθύνη των Άγγλων, Γάλλων, Γερμανών, Ολλανδών, Ρώσων, Αμερικανών και του Ισραήλ. Τα ιστορικά γεγονότα που κατακερμάτισαν την εσωτερική ενότητα της Ελλάδας και της Κύπρου και τα οικονομικά ανταλλάγματα που δόθηκαν στις εσωτερικές κυβερνήσεις για ανάπτυξη κάποιων ομάδων ή προσώπων είτε πρόκειται για κυβερνητικούς, είτε πρόκειται για εξωκυβερνητικούς ή εκκλησιαστικούς παράγοντες, φάνηκαν κάποια μέσα από τα όποια σκάνδαλα έσκασαν κατά καιρούς. Γιατί φυσικά υπάρχουν κι άλλα που δεν έχουν φανερωθεί και κάποιοι τα γνωρίζουν. Έχει ποτέ αναρωτηθεί κάποιος τον πλούτο οπού κρύβει η Ελλάδα και η Κύπρος; 
    Από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έβλεπαν να ξεβράζεται στα ελληνικά νησιά η πίσσα και με καράβια τη μετέφεραν στην περιοχή οπού είναι η Βενετιά. Εκεί δημιουργήθηκε το κράτος των Ενετών ή Βενετών με τη βοήθεια Ελλήνων και Κύπριων ναυτικών που πουλούσαν την πίσσα με αντάλλαγμα να γίνουν μεγιστάνες της περιοχής κι όλα τα νησάκια ενώθηκαν με γέφυρες που έχτισαν τότε. Ένα τεράστιο πλωτό νησί το οποίο στηρίζεται σε κορμούς μαύρης πεύκης και κέδρων με πίσσα από τα ελληνικά νησιά  και τα παράλια της Μεσογείου και του Αιγαίου. Ξέρει κάποιος να πει για τα μεγάλα αρχοντικά των Ελλήνων σε εκείνες τις περιοχές αλλά και σε όλη την σημερινή Ε.Ε.; Αλλά μετά από όλες τις κρυφές συμφωνίες στις οποίες μπλέχτηκαν ντόπια κυβερνητικά πρόσωπα των εκάστοτε κυβερνήσεων σε Ελλάδα με Βαβαρούς βασιλιάδες και Αγγλοκρατούμενη Κύπρο, αλλά και συμφέροντα Ρώσων κι Αμερικάνων, για προσωπικό όφελος των οικογενειών τους κι ανάπτυξη επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ενεργειακού πλούτου των χωρών αυτών ποιος είχε γνοιαστεί στο παρελθόν; Με χρήματα Ελλήνων εκτός Ελλάδας των λεγομένων μεγάλων ευεργετών του γένους, αναπτύχθηκε η Ελλάδα και η Κύπρος μετά τους πολέμους. 

        Οι Βαυαροί βασιλιάδες στην Ελλάδα και οι Άγγλοι στην Κύπρο είχαν έρθει έτσι βόλτα νομίζετε για να χαρούν τον ήλιο, τη θάλασσα και να γευτούν τη Μεσογειακή μας κουζίνα με το άφθονο κρασί κι ελαιόλαδο; Μην είστε αφελείς αγαπημένοι Έλληνες. Ήρθαν με σχέδια τα οποία κάποιοι κατά καιρούς προδότες σε Ελλάδα και Κύπρο συνέπραξαν μαζί τους και τα υλοποιούσαν. Το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο χρυσός, το ασήμι, τα διαμάντια κι όλες οι άλλες πρώτες ύλες, αλλά κι αυτό το αλάτι οπού κάποτε αποτελούσε χρυσάφι για τους λαούς (αλυκές Μεσολογγίου και Κύπρου) αλλά και το νερό των φυσικών πηγών και οι ιαματικές λουτροπόλεις. Αλλά και τα βότανα, οι θάλασσες με το θαυμάσιο κλίμα, τον ήλιο ετησίως με το ήπιο κι εύκρατο κλίμα και τα άφθονα φυσικά λιμάνια. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φυσικό πλούτο άφθονο. Ας έρθουμε όμως στα σύγχρονα γεγονότα...
     Η Ελλάδα, εδώ και λίγα χρόνια κουνιέται συνεχώς από σεισμούς σε καθημερινή βάση απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Δεν θα γίνω καχύποπτη μήτε θα παίξω το ρόλο της Πυθίας. Θα πω μόνο αυτό οπού συμβαίνει με αφορμή την λεγόμενη “οικονομική κρίση”. Υπάρχει; Ναι, αν δούμε το θέμα παγκοσμίως σχετικά με την έρευνα ενεργειακών μέσων για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες των βιομηχανικών χωρών. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχει βιομηχανίες μεγάλες; Από που αντλούν οι μεγάλες χώρες ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Κίνα και τώρα η Ε.Ε., πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά και ουράνιο; Γιατί δημιούργησαν τους δυο μεγάλους παγκόσμιους πολέμους; Για το θέμα των πετρελαίων, του φυσικού αερίου κι όλες τις άλλες πηγές φυσικού πλούτου δεν υπογράφτηκαν όλες οι συνθήκες με τα ψηλά γράμματα που ποτέ δεν γνωστοποιήθηκαν και με την κατάσταση που επικρατεί ακόμα στην Κύπρο (διχοτόμηση) τι σχέση έχει με τη λεγόμενη οικονομική κρίση; Η ΑΟΖ ας πούμε, τι σχέση έχει με τα δικαιώματα των χωρών στις οποίες ανήκει και τι κέρδος παζαρεύουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τις χώρες αυτές για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και πετρελαίου;  Θ' αναρωτηθεί κάποιος έξυπνος πως όλ΄ αυτά είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι και ο καταστροφική φαγωμάρα  των καθημερινών κομματικών συγκρούσεων στις δυο όμορφες αυτές χώρες επί σειρά ετών. Ποιών συμφέροντα εξυπηρετούν και φτάσαμε στα γνωστά Μνημόνια, το ΔΝΤ και την Τρόϊκα;  Εδώ που έφτασε η κατάσταση φαίνεται ξεκάθαρα ο ρόλος όλων των κομμάτων έως σήμερα και των εκάστοτε αρχηγών τους κι όσων ήταν μέσα στις κυβερνήσεις σε υπουργεία που διαχειρίζονταν οικονομικούς πόρους. Και φυσικά τον Πολιτισμό και με ότι αυτός σχετίζεται. Θα πει κάποιος πως δεν έχουμε γίνει μήτε Ισραήλ -Παλαιστίνη, μήτε Αίγυπτος, μήτε Λίβανος, μήτε Ιράν και Ιράκ. Τέλεια...Το θέμα είναι  όμως πως δεν γνωρίζει ο απλός άνθρωπος πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη Γη και δεν γνωρίζει μετά από το 1950 να υπερασπίσει ακόμα τα συμφέροντά του. Κι έρχεται μια μεγάλη αλλαγή, την οποία ακόμα δεν έχουν κατανοήσει οι άνθρωποι σε αυτές τις δυο χώρες, γιατί ποτέ κανείς έως τώρα δεν τους είπε την αλήθεια και δεν βλέπουν με καλό μάτι το μέλλον τους, αλλά με φόβο.
     Η Κρήτη μόνον έχει 25-50 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο και η Κύπρος 11 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και γιατί δεν τα βγάζει να λυθεί το πρόβλημα; Το θέμα είναι ποιος θα τα εκμεταλλευτεί. Εγχώριες εταιρείες με ο Ισραήλ; Με τη Ρωσία; Με την Αμερική ή με την Ε.Ε.; Κι εδώ είναι η μεγάλη σύγκρουση των μεγάλων συμφερόντων που χρηματοδοτούν τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων και τους μηχανισμούς που κινούνται μέσ΄ από αυτά στις κατάλληλες θέσεις αλλά και των μικρότερων αλλά και ταραχοποιών ομάδων ή τρομοκρατών κι έχουν την οικονομική κρίση ως άλλοθι και δημιουργούν ταραχές. Δεν είναι βέβαια μόνον το φυσικό αέριο και τα πετρέλαια, αλλά είναι ο ελληνικός χρυσός, χαλκός, ασήμι, νικέλιο, διαμάντια ,ουράνιο κι όλα τα άλλα μεταλλεύματα που έχει η Ελλάδα και η Κύπρος. Η εσωτερική φαγωμάρα των κομματικών ομάδων με τα μικροπροβλήματα δεν αφήνουν τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών να λειτουργήσουν ομαλά. Έτσι φτάσαμε σε σημείο να καταρρέει όλος ο κρατικός μηχανισμός και ιδιωτικές επιχειρήσεις ν΄αναλαμβάνουν τη διαχείριση μεγάλων οικονομικών φορέων οι οποίες είχαν κι έχουν σχέση με τους μεγάλους κομματικούς μηχανισμούς. Εκείνο που έχει κάνει εντύπωση παγκοσμίως είναι η διάλυση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών στην Ελλάδα από τον Γ. Παπανδρέου το 2011 στη θέση του οποίου ιδρύθηκε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε., που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου και εισπράττει "χαράτσια" μέσα από τιμολόγια της ΔΕΗ στην Ελλάδα και της Ενεργειακής στην Κύπρο, οι οποίες αλλάζουν μορφή. Ποιοι είναι οι ιδιώτες πίσω από αυτή την εταιρεία; Κι άλλο σκάνδαλο; Μήπως είναι κρυφές οι έρευνες της Noble Energy από το Χιούστον του Τέξας και της Ρωσικής εταιρείας Gazprom; Αλλά και τουρκικές εταιρείες κάνουν έρευνες και ισραηλινές και ευρωπαϊκές. Αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ανήκουν στην Ε. Ε.; Ποιος λοιπόν αποφασίζει; Τι σχέση έχει με αυτή την εκμετάλλευση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Και γιατί ο Γ. Παπανδρέου έκανε αυτή την ιδιωτική κίνηση το 2011 σε συμφωνία με τον κ. Χριστόφια; Ποιοι ενοχλήθηκαν; Τι σχέση είχε ο αγωγός Μπουργκας- Αλεξανδρούπολη με το Άγιο Όρος και την ΑΟΖ στη Χαλκιδική και τα μοναστήρια εκεί; Η Ελλάδα έδωσε τα λιμάνια σε ξένους και η Κύπρος το ίδιο παραχώρησε τόπους, γιατί αδυνατούσαν να τα εκμεταλλευτούν ή μήπως είναι μέσα στις οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψαν;  Το θέμα είναι πως η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρεωθεί για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, πετρελαίου, χρυσού κι άλλων φυσικών πόρων καθώς νερού κι αέρος σε ξένες εταιρείες για λογαριασμό ελαχίστων ιδιωτών με ποσοστό 20% στον Δημόσιο κορβανά ενώ το υπόλοιπο 80% κατανέμεται σε κέρδη ιδιωτών και ξένων επενδυτών. Όσο για τον υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης-Κεντρικής Ηπειρωτικής Ελλάδος μέσω Ιταλίας, που υλοποιείται, λέτε να σχετίζεται με τους τελευταίους σεισμούς στην Ελλάδα και το συμπέρασμα των 50 έμπειρων σεισμολόγων της Ε.Ε., πως θα γίνει σεισμός έως 9 ρίχτερ; 
     Δεν έχω τίποτα να προσθέσω ή να αφαιρέσω, παρά μια φράση πάλι από την Ηθική του Επίκουρου: “Της αυτάρκειας καρπός μέγιστος Ελευθερία

(δημοσιευμένο δοκίμιο στην εφημερίδα Αδέσμευτος Πάφου, στην στήλη μου "Το Λ των λέξεων και του Λόγου" Γράφει η Λογοτέχνης και Ζωγράφος Νότα Κυμοθόη)
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη


Δεν υπάρχουν σχόλια: