ΓΝΩΜΗ

"ΩΣ ΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ ΑΓΕΙ ΘΕΟΣ ΩΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟΝ"
Όμηρος, Οδύσσεια
Όπως πάντοτε τον όμοιον οδηγεί ο Θεός ως τον όμοιον
(Απόδοση Νότα Κυμοθόη)


Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Νότα Κυμοθόη "Ελληνική δραχμή 1988 "

Photography Nota Kimothoi© Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Ελληνική δραχμή 1988"

Βαδίζοντας στην Αθήνα, βλέπεις κι αυτό το "Μνημείο", όπως βλέπεις τα "Μνημεία πεσόντων"υπέρ της πατρίδος κι αναλογίζομαι, πως όλα, ενώ είναι "ύλη", το καθένα έχει τη δική του υπόσταση.
Ελληνική δραχμή 1988, Ελληνική Δημοκρατία με σήμα το "Τρικάταρτο καράβι"...και στάθηκα "προσοχή" ως προσκυνητής θεατής κι αναλογιζόμενη μιαν εποχή, που, γέμει ιστορικών γεγονότων. Και τι να σκεφτώ; Τι να φέρω στη μνήμη απ΄όσα έχω η ίδια ζήσει στη σύγχρονη εποχή μας κι από όσα μου είχαν διηγηθεί οι γονείς μου με την πτώχευση στην εποχή του Τρικούπη, αλλά και τι να θυμηθώ απ΄ όλες τις διηγήσεις της γιαγιάς μου, για τις καταστροφές του έθνους μας οικονομικά, μέσα σε όλες τις ιστορικές του πορείες;
Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται στο νου, είναι "Ποιοι κυβέρνησαν" ως πολιτικοί τη χώρα μου όλ΄ αυτά τα χρόνια υπηρετώντας τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα (αν τα υπηρέτησαν) και έρχεται και η άλλη σκέψη "Ποιοι διαχειρίζονταν τα οικονομικά της Ελλάδας" όλ΄αυτά τα χρόνια.
Κοιτάζοντας το μέλλον με βλέμμα θετικό, παρατηρώ απ΄το παρόν όλο το παρελθόν μιας ιστορίας τόσο αληθινής, που θέλει μελέτη μεγάλη!..
Κι ας πάρουμε το θέμα από την αρχή, γιατί στο "Μνημείο της δραχμής", ξεδιπλώνεται όλη η Ιστορία της οικονομικής πορείας, αλλά κι ανάπτυξης της Ελλάδας, της Ευρώπης κι ολόκληρου του κόσμου...
Αν λοιπόν το 1988 αποτελεί για την "ελληνική δραχμή" χρόνο ιστορικό, παρατηρούμε πως μετά από 2 χρόνια (το 2000 μ.Χ.) απεβίωσε η "ελληνική δραχμή" και η πανωλεθρία στην ελληνική οικονομία δεν περιγράφεται, γιατί τη θέση της πήρε το 1 Ευρώ=340,75 δραχμές!..
Το 2018 φέρνει στη μνήμη μου αυτό το μνημείο του 1988 και το τρικάταρτο ιστιοφόρο το έτος 1888, έτσι απλά με την 1 δραχμή σημαιοφόρο μπροστά και τα τρία οχτάρια (888) ν΄ακολουθούν ως σημαιοφόροι παρελάσεων ετών για να φέρνουν στη μνήμη μας ιστορικά γεγονότα, τα οποία ελάχιστοι το σημερινόν έτος 2018 γνωρίζουν, σε μια Ευρώπη ενωμένη!!!
Το 888 μ. Χ. λοιπόν και οι Χαζάροι με τους Πατζινέκους μετά τον εμφύλιο που είχαν για την τύχη των όπλων, χωρίστηκαν σε οχτώ (8) φυλές, που έφεραν την ομοσπονδιακή επωνυμία Κάβαροι, δηλαδή απόγονοι του Καβά ή Χαβά, σπουδαίου προσώπου στις ουγγρικές παραδόσεις. Ο Καβά ήταν γιος του Ούγγρου Αττίλα και της Ρωμαίας βασιλοπούλας Ονωρίας. Ανάμεσα σε αυτές τις 8 φυλές υπήρχε και η φυλή των Μογέρων ή Μεγέρων ή Μογυάρων. Οι φυλές αυτές διώχτηκαν προς το μέρος της τότε Ευρώπης κι ενώθηκαν με τις φυλές των Ουνογούρων μεταξύ ποταμού Δουνάβεως και Σερέτου, κατέβηκαν την παραλία του Ευξείνου πόντου, πέρασαν την πεδιάδα των Σλαύων κι έφθασαν στην Τρανσυλβανία από τον Βορρά κι ενώθηκαν αδελφικά με τα στίφη του Δούκα Αρπαδή, αλλά δεν συγχωνεύθηκαν. Και η μεν ανώτατη αρχή παραχωρήθηκε στο γένος των Χαζάρων επειδή θεωρήθηκε ανδρείο η δε φυλή των Μαγυάρων έτυχε να θεωρείται ευγενέστερη φυλή και αργότερα κατά τον Μεσαίωνα να θεωρείται η λέξη Μαγυάρος αριστοκρατικό επίθετο, όπως η λέξη Φράγκος και επικράτησε σε όλα τα τότε έθνη να θεωρούνται οι Φράγκοι αριστοκράτες. Οι ουνογαρικές και χαζαρικές φυλές ενώθηκαν σε πλήρη αδελφότητα και η μία φυλή έμαθε τη γλώσσα της άλλης φυλής και κατά τον Ι΄αιώνα οι δύο γλώσσες ωμιλούνταν κανονικά. Η κοιτίδα του ουγγρικού λαού ονομάστηκε από τους Έλληνες συγγραφείς Τούρκοι οι δε Δυτικοί διατήρησαν το όνομα Ούγγροι.
Το 1888 ο Μάρξ και ο Θόρολντ Ρότζερς έχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα της οικονομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ο καθένας με το δικό του τρόπο τις συνέπειες αλλά και τα οικονομικά αίτια των γεγονότων...
Οι ιστορικές πηγές για τα γεγονότα αυτών των ετών είναι πολλές, θα εστιάσω στα γεγονότα της χώρας μας Ελλάδας και της μεγάλης καταστροφής που υπέστη ο εμπορικός ναυτικός στόλος των ιστιοφόρων πλοίων, λόγω ανάπτυξης των ατμομηχανών...
Αν δε διατρέξουμε όλα αυτά τα χρόνια από το 1888 έως το 1988 θα βγάλουμε τόσα πολλά συμπεράσματα και θα κατανοήσει ο καθένας χωριστά, όλα εκείνα τα γεγονότα, τα οποία μας αφορούν ως χώρα Ελλάδα για το παρόν αλλά και για το μέλλον μας!!!
Νότα Κυμοθόη

Νότα Κυμοθόη "Ελληνική δραχμή 1988" © Nότα Κυμοθόη